Ako vam treba ideja za jelo ja žlicu, neka to ovog tjedna bude ukusno varivo od leće. Po želji u njega možete dodati i suho meso ili kobasice, a može biti i samo povrtno varivo. Poslužite ga uz komad nekog dobrog kruha, zelenu salatu ili žlicu kiselog vrhnja. Varivo od leće bit će idealno i kao ručak za dva dana!
Varivo od leće
Sastojci:
250 g leće (zelena ili smeđa; ne treba je namakati)
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 manji krumpir (opcionalno, za gustoću)
1 stabljika celera (opcionalno)
1 žlica koncentrata rajčice ili 1 svježa rajčica
1 lovorov list
1 žličica mljevene paprike
1/2 žličice kurkume ili curryja
maslinovo ili suncokretovo ulje
sol i papar
1 - 1.2 l vode ili povrtnog/pilećeg temeljca
svježi peršin za posipanje
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckati na sitno, mrkvu na kolutiće, krumpir na kockice.
U loncu zagrijati 2-3 žlice ulja. Dodati luk i lagano ga dinstati 3-4 minute. Ubaciti mrkvu, krumpir i celer pa kratko dinstati. Dodati češnjak i pržiti 30 sekundi, samo da zamiriši. Dodati mljevenu papriku, rajčicu ili koncentrat rajčice i dobro promiješati. Umiješati leću i lovorov list. Uliti vodu ili temeljac toliko da prekrije sastojke (oko 1-1.2 l). Posoliti i popapriti prema ukusu. Kuhati na srednje laganoj vatri 25-35 minuta, dok leća i povrće ne omekšaju. Za gušće varivo zdrobiti nekoliko zrna leće ili malo krumpira žlicom pri kraju kuhanja. Prema želji dodati još soli, papra ili malo limunova soka za svježinu. Posuti svježim peršinom. Poslužiti uz komad kruha, zelenu salatu ili žlicu kiselog vrhnja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....