Recepti koje volimo

Dan je idealan da napravite svoj prvi baguette i ove slasne sendviče s piletinom

Taman dok se diže kruh, možete pripremiti piletinu za ove slasne zalogaje koje će jednako obožavati i veliki i mali

Ako ste se kojim slučajem "zaigrali" pa zaboravili na današnji blagdan, ne brinite, jednako dobar, ako ne i bolji kruh nego što se nudi u supermarketima možete napraviti i sami. A kad ste ga već umijesili, zašto ga onda ne biste iskoristili da isprobate recept za fantastičnu katsu piletin sando. Ideje nam donosi naša suradnica Anita Šarić koja nam u novom broju magazina Dobra hrana donosi još odličnih ideja za jela koja možete pripremiti planirate li dan u prirodi. Neke od njih već možete i pronaći na našem portalu, to su rolane tikvice, kremaste tortice, tortellini od bresaole, ali i osvježavajuća panzarella.

image
Neja Markičević/Cropix

BAGUETTE

Trebat će vam:

500 g brašna tip 550
10 g soli
5 g suhog kvasca
350 ml mlake vode
malo šećera

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U drugoj posudi otopite suhi kvasac u mlakoj vodi i ostavite ga da stoji 5-10 minuta dok ne zapjeni. Dodajte smjesu kvasca i vode u brašno i sol, te miješajte dok se svi sastojci ne spoje. Prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1-1,5 sati, ili dok se ne udvostruči. Nakon što se tijesto udvostruči, prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga pritisnite kako biste izbacili višak zraka. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u pravokutnik, zatim preklopite strane prema sredini i zarolajte u obliku baguettea. Stavite oblikovane kruščiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, s preklopom prema dolje. Ostavite ih da se dižu još 30-45 minuta. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Ako imate kamen za pečenje, stavite ga u pećnicu da se zagrije. Prije pečenja, oštrim nožem ili žiletom napravite nekoliko plitkih rezova na vrhu svakog baguettea. Ako želite hrskavu koru, poprskajte unutrašnjost pećnice vodom prije nego što stavite kruščiće unutra. Pecite ih 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i zvuče šuplje kada se lagano udare odozdo.

image
Neja Markičević/Cropix

KATSU PILETINA SANDO

Trebat će vam:

2 pileća zabatka, otkoštena
sol i papar
½ šalice brašna
1 jaje
1 šalica panko krušnih mrvica
ulje za prženje
4 kriške bijelog kruha (po mogućnosti mliječni kruh)
4 žlice tonkatsu umaka
2 žlice majoneze
tanko narezani kupus

Za Tonkatsu umak:

4 žlice kečapa
2 žlice Worcestershire umaka
2 žlice sojinog umaka
2 žličice smeđeg šećera
1 žlica rižinog octa (ili jabučnog octa)
1 žličica senfa
1 češanj češnjaka, protisnut
½ žličice đumbira u prahu

Priprema:

Piletinu posolite i popaprite s obje strane. Uvaljajte je u brašno, zatim u razmućeno jaje, a na kraju u panko krušne mrvice, pritiskajući ih kako bi se mrvicama dobro obložila. Zagrijte ulje u dubokoj tavi na srednje jakoj vatri. Pržite piletinu 3-4 minute sa svake strane, ili dok ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Dok se piletina prži, pripremite tonkatsu umak tako da dobro pomiješate sve sastojke. Na jednu stranu svake kriške kruha nanesite tanki sloj tonkatsu umaka i majoneze. Na donju krišku kruha stavite tanko narezani kupus. Stavite prženu piletinu na kupus, dodajte još malo tonkatsu umaka po želji. Poklopite s gornjom kriškom kruha i lagano pritisnite sendvič.

image

Dobra hrana, ljeto 2024

Fotografija: Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Sve recepte i dobre ideje za piknik u prirodi potražite u novom broju magazina Dobra hrana!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 06:03