NAJBOLJE OD OBA SVIJETA

Da su baklava i cheesecake imali tajnu ljubavnu aferu, ovo bi bio njihov najslađi potomak

S jedne strane, imamo baklavu – orijentalnu kraljicu hrskavih slojeva natopljenih medom i orašastim plodovima. S druge strane, tu je cheesecake – kremasti klasik koji obara s nogu

Da su baklava i cheesecake imali tajnu ljubavnu aferu, ovo bi bio njihov najslađi potomak! Zamislite hrskave slojeve tijesta okupane maslacem, kremastu sirnu raskoš prožetu medom i hrskavim pistacijama, a sve to spojeno u desert koji izgleda jednako božanstveno koliko i zvuči. Ovaj baklava cheesecake nije samo kolač – to je prava mala drama okusa i moramo priznati ovaj miks okusa jedan je od onih kojima ćemo se vraćati.

BAKLAVA CHEESECAKE

image
Olga Mazyarkina/Getty Images

Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 2 sata

Trebat će vam:
4 pakiranja krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
½ šalice šećera
½ šalice meda
2 žličice ekstrakta vanilije
1 šalica kiselog vrhnja
4 jaja
1 oljuštenih pistacija + još malo za ukras
1 pakiranje kora za baklavu
⅓ šalice maslaca, otopljenog
¼ šalice meda, za posluživanje

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Kalup za tortu izvana omotajte aluminijskom folijom. U velikoj zdjeli mikserom tucite krem sir na srednjoj brzini 8 do 10 minuta dok ne postane potpuno gladak. Dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje te ponovno miksajte dok se sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dok ne dobijete kremastu smjesu. Pistacije sitno nasjeckajte i umiješajte u nadjev, ostavljajući oko ⅓ šalice za posipanje. Složite kore za baklavu tako da između svaka 2-3 lista premažete tanki sloj otopljenog maslaca. Nakon što ste ih složili, rubove izrežite na oblik kalupa. Kalup premažite maslacem, pa pažljivo prebacite složene kore u njega, pritiskajući ih uz dno i stranice. Ulijte pripremljeni nadjev u kalup, pazeći da kore ne padaju prema unutra. Po vrhu pospite preostale pistacije. Kalup stavite u veći lim za pečenje i ulijte vruću vodu do polovice visine kalupa. Pecite 2 sata na 160 °C.

Nakon pečenja, ugasite pećnicu, lagano otvorite vrata i ostavite cheesecake da se postupno hladi nekoliko sati. Zatim ga stavite u hladnjak da se potpuno stegne. Prije posluživanja ostavite tortu na sobnoj temperaturi jedan sat. Po vrhu prelijte nekoliko žlica meda ili dodajte med prilikom rezanja svake kriške.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. ožujak 2025 10:01