
Da su baklava i cheesecake imali tajnu ljubavnu aferu, ovo bi bio njihov najslađi potomak! Zamislite hrskave slojeve tijesta okupane maslacem, kremastu sirnu raskoš prožetu medom i hrskavim pistacijama, a sve to spojeno u desert koji izgleda jednako božanstveno koliko i zvuči. Ovaj baklava cheesecake nije samo kolač – to je prava mala drama okusa i moramo priznati ovaj miks okusa jedan je od onih kojima ćemo se vraćati.
BAKLAVA CHEESECAKE
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 2 sata
Trebat će vam:
4 pakiranja krem sira, omekšalog na sobnoj temperaturi
½ šalice šećera
½ šalice meda
2 žličice ekstrakta vanilije
1 šalica kiselog vrhnja
4 jaja
1 oljuštenih pistacija + još malo za ukras
1 pakiranje kora za baklavu
⅓ šalice maslaca, otopljenog
¼ šalice meda, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Kalup za tortu izvana omotajte aluminijskom folijom. U velikoj zdjeli mikserom tucite krem sir na srednjoj brzini 8 do 10 minuta dok ne postane potpuno gladak. Dodajte šećer, med, ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje te ponovno miksajte dok se sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dok ne dobijete kremastu smjesu. Pistacije sitno nasjeckajte i umiješajte u nadjev, ostavljajući oko ⅓ šalice za posipanje. Složite kore za baklavu tako da između svaka 2-3 lista premažete tanki sloj otopljenog maslaca. Nakon što ste ih složili, rubove izrežite na oblik kalupa. Kalup premažite maslacem, pa pažljivo prebacite složene kore u njega, pritiskajući ih uz dno i stranice. Ulijte pripremljeni nadjev u kalup, pazeći da kore ne padaju prema unutra. Po vrhu pospite preostale pistacije. Kalup stavite u veći lim za pečenje i ulijte vruću vodu do polovice visine kalupa. Pecite 2 sata na 160 °C.
Nakon pečenja, ugasite pećnicu, lagano otvorite vrata i ostavite cheesecake da se postupno hladi nekoliko sati. Zatim ga stavite u hladnjak da se potpuno stegne. Prije posluživanja ostavite tortu na sobnoj temperaturi jedan sat. Po vrhu prelijte nekoliko žlica meda ili dodajte med prilikom rezanja svake kriške.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....