KREMASTO I FINO

Čokolada, karamela i lješnjak, ovaj kolač zvuči toliko dobro da bismo zbog njega putovali do Sinja

Sinjska slastičarka Mirjana Šošo s nama je podijelila recept za svoj Toffi kolač

Za biskvit će vam trebati:

6 jaja
5 dkg šećera
20 dkg brašna
2-3 velike žlice prosijanog kakaa
3 žlice ulja
3 žlice vode
soli na vrhu noža

Priprema:

Jaja izmiksati sa šećerom. Dodati ulje i vodu. Brašno pomiješati s kakaom i praškom za pecivo i sasvim polako dodavati smjesi od žumanjaka i šećera. Peći 15 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva.

Za čokoladni karamel:

150 g šećer
75 g glukoze
300 g vrhnja 35%
3 g soli
90 g maslaca
160 g čokolade 70%

Priprema:

Šećer i glukozni sirup kuhati na 180 stupnjeva. Dodati toplo vrhnje. Karamelu kuhati do 104 stupnja, preliti preko čokolade, želatine i maslaca. Izblendati, ohladiti 10 sati prije upotrebe. Ohlađenu kremu izmiješati u mikseru s kremom chantilly.

Za umetak od karamela i lješnjaka:

150 g šećera
75 g glukoznog sirupa
300 g vrhnja 35%
3 g soli
90 g maslaca
20 g želatine

Priprema:

Šećer i glukozni sirup kuhati do potrebne boje. Dodati toplo vrhnje. Karamel kuhati do 104 stupnja. Dodati masu želatini i maslacu. Izblendati. U ohlađenu smjesu, od koje smo oduzeli dio za umetke, otopiti u mikrovalnoj pećnici i dodati komadiće lješnjaka. Dresir-vrećicom uštrcati u sredinu mousse od čokoladnog karamela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 06:14