IMAMO RECEPT

Cijeli svijet slavi omiljeni hrskavi kruh! Francuzi ga obožavaju svaki dan, a mi ga danas radimo kod kuće

Proljeće je i službeno stiglo, a s njime i internacionalni dan baguettea. Dobar je to povod da ga pripremit sami, a znamo i gdje ga (danas) kupiti

Osim što označava drugi dan proljeća, 21. ožujka u svijetu se obilježava i kao internacionalni dan baguette kruha. Saznali smo to ovih dana, kada su iz zagrebačke zanatske pekarnice Korica objavili da upravo na taj dan izbacuju novi, kako ga nazivaju, najfiniji i najhrskaviji baguette koji će njihovi kupci ikada probati. Rade ga od bijelog i polubijelog brašna, prosa, bijelog i crnog sezama, bučinih i lanenih sjemenki i dostupan je u svim njihovim poslovnicama.

image
Vedran Peteh/Cropix

No, ne bismo mi bili mi da upravo tamo po svoj baguette ne svratimo i sami, ali smo se, za svaki slučaj, odlučili dvostruko pripremiti pa smo zavirili i u našu virtualnu kuharicu i pronašli recepte za duguljasti francuski kruh koji funkcioniraju i za kućnu pripremu.

Jedan od tih recepata ustupila nam je svojevremeno ekipa iz zanatske pekarnice Bread Club i ostavljamo ga na poveznici u nastavku, a drugi nam je prošlog ljeta otkrila naša suradnica Anita Šarić i taj vam u cijelosti ostavljamo u nastavku.

RECEPT ZA BAGUETTE IZ BREAD CLUBA

image
Eyeem Mobile Gmbh/Getty Images

Prije nego što se upustite u pripremu, svakako bismo vam savjetovali da recepte detaljno proučite, a možda i pogledate koji video u kojem se jasno vidi način na koji se baguette oblikuje, kako biste si dodatno olakšali stvar. Također, za još hrskaviju koricu u pećnici je dobro stvoriti paru pa je, dok je vruća, možete poprskati vodom ili uz posudu za pečenje s baguettom staviti i posudu iz koje će vruća voda isparavati.

A dok čekate da se tijesto diže pa potom i peče, mi vam u nastavku ostavljamo i nekoliko zanimljivih činjenica o mnogima omiljenom hrskavom francuskom kruhu.

KAKO JE NASTAO BAGUETTE?
Dok jedni vjeruju kako se dugački kruh nalik baguetteu pojavio još u 18. stoljeću, drugi kažu kako je cijela stvar započela kada je austrijski pekar August Zang oko 1930. godine Francuzima predstavio svoju pećnicu s parom i dugačak oblik kruha. Treća priča govori kako je Napoleon naručio kruh koji će biti tanak i duguljast kako bi ga vojnici lakše mogli prenositi s jednog mjesta na drugo, a postoje i oni koji vjeruju da je baguette nastao pred kraj 19. stoljeća kada se gradio pariški metro, i to kako bi radnici mogli lakše trgati i dijeliti kruh te kako bi izbjegavali upotrebu noževa.

SADRŽI SAMO ČETIRI SASTOJKA
Pravi baguette radi se samo od brašna, vode, soli i kvasaca.

BAGUETTE JE ZAŠTIĆEN!
Dugačak, hrskavi baguette kruh s mekanom, laganom i prozračnom unutrašnjosti uvršten je i na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Točnije, na listi se našla tradicija izrade baguettea i način života koji se uz ovaj poznati kruh veže.

KOLIKO IH PROIZVEDU FRANCUZI?
Prema dostupnim informacijama, u Francuskoj postoji čak 35 tisuća pekarnica, koje svake godine proizvedu čak šest milijardi baguette kruha.

OMILJENA POSLASTICA FRANCUSKE DJECE
Neki možda više vole macaronse ili klasični pain au chocolat, ali velik dio francuske djece posebno uživa u poslastici koju čine dobar baguette koji je premazan maslacem, a zatim je u njega utaknuta dobra čokolada. Ponedgdje se na sve to dodaje i malo soli. Moramo priznati, uopće ne zvuči loše.

image
Evgeniia Siiankovskaia/Getty Images

RECEPT ZA KUĆNI BAGUETTE
Trebat će vam:
500 g brašna tip 550
10 g soli
5 g suhog kvasca
350 ml mlake vode
malo šećera

Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U drugoj posudi otopite suhi kvasac u mlakoj vodi i ostavite ga da stoji 5-10 minuta dok ne zapjeni. Dodajte smjesu kvasca i vode u brašno i sol, te miješajte dok se svi sastojci ne spoje. Prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1-1,5 sati, ili dok se ne udvostruči. Nakon što se tijesto udvostruči, prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga pritisnite kako biste izbacili višak zraka. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u pravokutnik, zatim preklopite strane prema sredini i zarolajte u obliku baguettea. Stavite oblikovane kruščiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, s preklopom prema dolje. Ostavite ih da se dižu još 30-45 minuta. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Ako imate kamen za pečenje, stavite ga u pećnicu da se zagrije. Prije pečenja, oštrim nožem ili žiletom napravite nekoliko plitkih rezova na vrhu svakog baguettea. Ako želite hrskavu koru, poprskajte unutrašnjost pećnice vodom prije nego što stavite kruščiće unutra. Pecite ih 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i zvuče šuplje kada se lagano udare odozdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2025 23:27