Božić je vrijeme kad pećnice rade prekovremeno, a kuhinje mirišu tako dobro da susjedi ozbiljno razmišljaju da vam pozvone na vrata. U toj slatkoj gužvi prošle su godine dvije blagdanske dive – Mariah Carey i Sabrina Carpenter – podigle obične keksiće na zvjezdani nivo, dijeleći svoje omiljene recepte i pretvarajući internet u jedan veliki, topli cookie party.
Glas Mariah Carey je, naravno, nezaobilazni soundtrack prosinca. Čim njezin „All I Want for Christmas Is You” krene u eter, znamo da je službeno počela sezona lampica, kuhanog vina i šuškanja papira za zamatanje poklona. Njeni šećerni keksići savršeno se uklapaju u tu atmosferu. Jednostavni su, ali efektni, s hrskavom koricom, mekanom sredinom i savršenom bazom za božićno šarenilo glazure i mrvica, a popularna je pjevačica od njih napravila ozbiljan brend.
Na drugom kraju božićne playliste je Sabrina Carpenter, nova zvijezda koja je osvojila TikTok i srca mlađe publike. Njezin recept za chocolate chips keksiće s dodatkom božićnih M&M bombona pa ne čudi što je postao viralni hit: mekani u sredini, prepuni čokolade, fotogenični i dovoljno jednostavni da ih uspije ispeći i netko tko pećnicu inače koristi za odlaganje plehova.
Oba recepta osmišljena su tako da ih svatko može odraditi kod kuće, bez kulinarske škole, ali uz prave saveznike. Tu uskače Dolcela, čije mješavine za kolače, prašak za pecivo i šećer pretvaraju kuhinju u mini slastičarnicu u kojoj je rizik neuspjeha minimalan, a šansa da keksići ispadnu „kao s Pinteresta” maksimalna. Silikonski kalupi, podloge za pečenje i razni praktični dodaci pritom uklanjaju stres i nered, pa ostaje više vremena za ukrašavanje i degustaciju.
Šareni keksići Mariah Carey
Sastojci:
- 130 g neslanog maslaca, sobne temperature
- 130 g šećera kristala
- 1 žlica punomasnog mlijeka
- 1 žličica limunove korice (naribani limun)
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 1 veliko jaje
- 300 g glatkog pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo Dolcela
- ¼ žličice soli
Za ukrašavanje:
- Boja za kolače ili jestiva glazura
- Crvene i zelene šarene mrvice (sprinkles)
Priprema:
U velikoj zdjeli umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte mlijeko, limunovu koricu, vanilin šećer Dolcela i jaje te dobro izmiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, pa polako dodajte u mokre sastojke. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite hladiti u hladnjak oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Razvaljajte tijesto na sloj od 3 mm, izrežite keksiće željenih oblika i pecite na plehu obloženom papirom za pečenje 12-15 minuta dok lagano ne porumene. Ohladite i ukrasite po želji.
Chocolate Chips keksići Sabrine Carpenter
Sastojci:
- 225 g maslaca, otopljenog
- 200 g smeđeg šećera
- 100 g bijelog kristal šećera
- 2 velika jaja
- 1 vanilin šećer Dolcela
- 375 g glatkog pšeničnog brašna
- 1 žličica sode bikarbone Dolcela
- ½ žličice soli
- 150-180 g čokoladnih kapljica ili sjeckane čokolade
- Po želji 100 g crvenih i zelenih M&M bombona za dekoraciju
Priprema:
U zdjeli mikserom izmiješajte otopljeni maslac sa smeđim i bijelim šećerom dok smjesa ne postane glatka i malo pjenasta. Dodajte jaja jedno po jedno i vanilin šećer Dolcela, dobro umutite. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol, pa postupno dodajte u mokre sastojke i umutite dok se sve ne sjedini. Umiješajte čokoladne kapljice i po želji M&M bombone. Tijesto stavite u hladnjak na 30 minuta. Oblikujte kuglice i rasporedite na pleh s papirom za pečenje udaljene oko 5 cm. Pecite na 180 °C oko 10-12 minuta, pazeći da ostanu mekani u sredini. Ohladite prije posluživanja.
Ako u Sabrininim keksićima koristite čokoladne kapljice, a u Mariahinim šećernim keksićima Dolcela šećer u prahu i jestive boje, dobivate kombinaciju koja izgleda profesionalno, ali je izvediva u maloj kuhinji s jednim limom i jednim mikserom. Rezultat je pladanj kolačića koji su spremni i za Instagram i za bakinu etažeru, a cijeli proces pečenja pretvara se u mali božićni ritual koji možete dijeliti s prijateljima, obitelji ili samo s dobrom playlistom.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Dolcele.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....