ZA SVAKOG PONEŠTO

Cheesecake ili kremasta jogurtica? Pored svih bobica, ove slatke i tamne gotovo uvijek zaboravimo. Ali ne i danas!

Kupine su često zapostavljene, a desertima daju lijepu slatkoću i kiselinu, ali i boju koja svaki kolač i tortu čini malo posebnijom

Obožavamo bobičasto voće, no nekako nam se čini da svako ljeto, barem kada su u pitanju slastice, uvijek najviše do izražaja dolaze jagode, maline i borovnice. Sočne, slatke, tamne kupine često ostaju zaboravljene i zapostavljene pa smo danas tu nepravdu odlučili ispraviti. U nastavku vam stoga donosimo tri jako dobra recepta za ljetne slastice s kupinama.

Tu su kremasta torta s jogurtom, klasični cheesecake s preljevom od kupina i, za one najhrabrije, bogati Paris Brest kojeg baš nitko za stolom neće moći odbiti.

image
Darko Tomas/

TORTA (ILI KOLAČ) U DVIJE BOJE

Od keksa, maslaca i meda napravite podlogu, a kremu od čvrstog jogurta. Kada ste gotovi s te dvije komponente, bacite se na kuhanje pirea od kupina i već ste na pola puta. Sada vam preostaje samo još spojiti sve sastojke i strpljivo pričekati da se stisnu. Ova torta pravi je ljetni hit, kremasta je i bogata, osvježavajuća i idealna za druženja na terasi.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/cropix/

KLASIK ZA ONE AMBICIOZNE

Osjećate li se ipak malo ambicioznije, razmislite da ove dane iskoristite za ‘projekt Paris Brest‘. U pitanju je slastica koja se radi od kuhanog tijesta, a zatim puni najfinijim kremama i koju je naša suradnica Slavica Šagolj svojevremeno napravila s kupinama. Ozbiljno dobra poslastica i omiljena za svakim stolom.

RECEPT VAS ČEKA OVDJE

image
Berislava Picek/cropix/

DOBAR CHEESECAKE NIKAD NE ODBIJAMO

A što kažete na cheesecake s preljevom od kupine? Nama je upravo torta od sira jedna od omiljenih slastica kroz cijelu godinu, a budući da je prilično jednostavna za pripremu, posebno je volimo i kroz ljeto. Ovog puta radimo je s bogatim, tamnim umakom od kupina i poslužujemo dobro rashlađenu. I to je sve što nam treba.

image
Archmercigod/Getty Images

Za podlogu će vam trebati:

250 grama keksa

3 žlice šećera

125 grama otopljenog maslaca

Za žutu kremu:

500 grama sira mascarpone

sok 1 limuna

2 vanilin šećera

2 jaja

žlice šećera

Za bijelu kremu:

400 grama milerama

sok pola limuna

1 vanilin šećer

3 žlice šećera

Za preljev:

250 g kupina

2-3 žlice šećera

2 žlice limunova soka

1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Kekse usitnite rukama, u multipraktiku, mlincu za kavu ili ih možete staviti u vrećicu te istući batom. Keksima dodajte šećer i vanili šećer. Zatim dodajte i maslac. Sve dobro promiješajte. Kekse nježno utisnite u kalup. Nemojte jako pritiskati da vam podloga ne bude pretvrda nakon hlađenja.

Siru dodajte jaja. Zatim u smjesu dodajte šećer i vanili šećer. Ulijte i sok od limuna, a zatim i malo ekstrakta vanilije. Sve dobro promiješajte. Žutu kremu izlijte preko keksi i pecite na 180 stupnjeva 25 minuta.

Za bijelu kremu pomiješajte mileram s vanili šećerom. Dodajte šećer. Dodajte i limunov sok. Sve dobro promiješajte i kremu izlijte preko pečene žute kreme. Ostavite još kojih pet minuta sve u pećnici pa cheesecake hladite minimalno tri sata prije jela.

Za umak, u manju posudu stavite kupine, šećer i limunov sok. Kuhajte dok voće ne omekša i dobijete gusti umak. Dodajte vaniliju, kuhajte još 2, 3 minute pa maknite s vatre. Umak izmiksajte štapnim mikserom, a po želji ga i propasirajte kroz cijedilo. Cheesecake poslužite s umakom od kupina.

SAVJET VIŠE! Stavite u pećnicu ispod kalupa s tortom protvan koji ste napunili vodom, neka se peče zajedno s cheesecakeom, tako će se krema ravnomjerno ispeći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 12:46