
Kleopatra se kupala u mlijeku s dodatkom šafrana kako bi svoje ljubavnike dovela do ludila od žudnje, a Casanova je svakog jutra doručkovao 50 kamenica kako bi osnažio svoju seksualnu moć. Tako barem kažu priče. No u svakoj priči ima pola istine, a s obzirom da je Valentinovo pred vratima odlučili smo zakoračiti u priču o hrani koja će rasplamasati neke stare, ali možda i neke nove strasti.
Kirsten Tibballs slastičarka i čokolatijerka iz škole Savour Chocolate & Patisserie jedna je od mnogih australskih chefova koji eksperimentiraju s navodnim afrodizijacima.
Ne morate ići u krajnosti poput filma "Devet i pol tjedana" da biste znali da hrana i seks idu zajedno poput Kim Basinger i Mickeya Rourkea (iako, nemojte ni da vas mi spriječimo u vašim erotskim kulinarskim fantazijama). Uzmimo, primjerice, čokoladu, za koju Tibballs potvrđuje da posjeduje moćna svojstva.
"S tehničke strane, endorfini, dopamin, serotonin i oksitocin četiri su neurotransmitera koja, kada se oslobode u mozgu, donose osjećaj sreće. Oni se također aktiviraju kada jedemo čokoladu, što može replicirati osjećaj zaljubljenosti", kaže ona.
"Topljenje čokolade u ustima, praćeno eksplozijom okusa, dodatno doprinosi tom iskustvu."
Njezin omiljeni desert za poticanje romantike je raskošni čokoladni lava kolač – "topla, pečena čokoladna poslastica s tekućim čokoladnim centrom koji polako curi kad ga zagrizete."
Kroz povijest su postojali razni afrodizijaci, neki uglavnom simbolični, poput smokava, šparoga i krastavaca, a drugi su budili požudu jer su rijetki i dragocjeni, poput tartufa i šafrana. Plodovi mora zaradili su svoju zavodničku reputaciju još davno, zahvaljujući grčkoj božici ljubavi Afroditi.
Amy Reiley autorica knjige "Fork Me, Spoon Me", kada su u pitanju afrodizijaci kaže: "Volim preporučiti hranu koja ima i folklornu povijest i neku vrstu znanstvene potvrde svoje afrodizijačke moći".
Kamenice naprimjer zahvaljujući visokim količinama cinka, poboljšavaju razinu testosterona. Kavijar je još jedan zanimljiv primjer – spaja simboliku plodnosti s obiljem cinka.
Zatim dolazimo do afrodizijaka koji stimuliraju, a tu stvari postaju uistinu začinjene. Peruanski chef Samuel Rivas iz restorana Pastuso u Melbourneu pravi je majstor seksi kuhinje.
"Peruanska hrana je super afrodizijačka", kaže on. U središtu ove tvrdnje nalazi se peruanska aji amarillo čili paprika, koja poboljšavaja cirkulaciju i podiže temperaturu. Najmoćnija je kada se pomiješa s citrusima, ribljim ostacima ili drugim peruanskim čilijima kako bi se stvorila marinada za ceviche nazvana aji amarillo leche de tigre (Tigrovo mlijeko) – legendarni afrodizijak (i lijek za mamurluk). Kako Rivas kaže: "Ova vrsta čilija, u kombinaciji s drugim sastojcima poput plodova mora, čini peruansku hranu pravom afrodizijačkom bombom."
PERUANSKI RECEPT ZA AJÍ DE GALLINA
Na jelovniku u Pastusu nalazi se i maca korijen, koji se pretvara u emulziju i poslužuje uz tartar od alpake. Inke su ga koristile za povećanje seksualne želje i plodnosti, a danas postoje znanstveni dokazi koji potvrđuju da su bili u pravu. U igru ulaze i topli začini poput đumbira, cimeta, papra...
Rijetka i skupa, afrodizijačka svojstva i šafrana. Stari Grci kuhali su ga u ljubavnim napitcima, a u velikim količinama smatrao se halucinogenim, što objašnjava Kleopatrine zavodničke kupke. Priča se da su bogati mladenci u staroj Indiji dobivali su svake večeri čašu mlijeka sa šafranom tijekom prvog tjedna braka.
A što sve to najbolje zaokruži? Pa, očekivano, neko fino piće poput šampanjca. Bilo da je riječ o znanosti ili sugestiji, šampanjac, čokolada, kamenice, kavijar i svi njihovi začinjeni suvremenici zasigurno donose romantiku na stol. Čak i ako vaš spoj ne postane privlačniji, jedno je sigurno – bit ćete zavedeni, bar na trenutak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....