Za biskvit će vam trebati:
4 suhe smokve
75 ml vruće turske kave
100 g blanširanih lješnjaka
200 g maslaca
100 g svijetlog šećera muscovado
200 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
2 žličice ekstrakta od vanilije
50 g čvrstog jogurta
4 velika jaja
prstohvat soli
Za kremu:
500 ml mlijeka
100 g šećera
2 vanilin šećera
3 žlice brašna
1 žlica gustina
U hladnu kremu dodati:
50 g omekšalog maslaca
koricu i sok jednog limuna
Dodatno:
džem od smokava
instant-kava za posipanje
svježe smokve
Priprema:
Usitnjene smokve stavite u zdjelicu i prelijte vrućom kavom. Pustite da se namaču oko pola sata. Lješnjake kratko zagrijte na tavi. Potom 80 g lješnjaka sameljite, a ostatak čuvajte sitno nasjeckane za dekoraciju. Pravokutni kalup obložite papirom za pečenje. Mljevene lješnjake dodajte smokvama i kavi i umutite u pastu. U drugu posudu stavite omekšali maslac i šećer te dobro izmiksajte. Dodajte jedno po jedno jaje, jogurt te sve ostale sastojke uključujući pastu od smokava, kave i lješnjaka. Izlijte u kalup te pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Dok se biskvit peče, skuhajte kremu. U posudu za kuhanje ulijte mlijeko i dodajte obje vrste šećera. Promiješajte pjenjačom. Dodajte brašno i gustin pa sve dobro izmiješajte pazeći da nema grudica. Posudu stavite na vatru i zakuhajte. Kada se krema zgusne, kuhajte još oko pet minuta. Maknite s vatre pa kremu prekrijte prozirnom folijom da se ne stvori kožica i pustite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte izrađen omekšali maslac s limunovim sokom i koricom. Sjedinite sve u finu svilenkastu kremu. Biskvit odrežite na tri jednaka dijela po dužini. Pripazite da vam svaki dio bude jednak, pomozite si metrom. Biskvit premažite tankim slojem džema od smokava, pa namažite i kremu. I tako sve do vrha. Gornji dio kolača premažite kremom, dekorirajte smokvama i posipajte instant espresso prahom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....