Vraća u djetinjstvo

Baš kako su ga pravile i naše bake, zasladite se sočnim biskvitom s višnjama

 Stefan Tomic/Getty Images
Ovaj kolač lako možete pripremiti čak i ako s pečenjem slastica i niste baš na "ti"

Sad već neko vrijeme nismo zavirili u bilježnice s receptima naših baka, pa smo odlučili ispraviti tu nepravdu. Listajući po požutjelim stranicama teke crnih korica naišli smo na recept za jednostavan biskvit s višnjama iz kompota, koji smo si odmah mogli predočiti. Jeli smo ga kao djeca još topao, nestrpljivo pogledavajući cijelo vrijeme prema pećnici kada će već jednom biti gotov. A kada bi baka napokon otvorila ta vrata i ugasila svjetlo, odnosno isključila pećnicu, peckali smo se sa svojom braćom tko će prvi doći do štauba ne bi li obilato posipao kolač.

Ta lijepa uspomena živi još i danas, no bake već neko vrijeme nema da nam oživi ta sjećanja... Stoga smo se odlučili baš njoj u čast ovog hladnog dana uz šalicu omiljenog čaja uživati u zalogajima njezina mekog biskvitnog kolača s višnjama koji nas je toliko veselio kad smo bili djeca. Sasvim smo sigurni kako i među vama ima netko tko se može poistovjetiti pa nam se slobodno možete pridružiti - u čast svim bakama koje su nam i hranom pokazivale i pružale svoju ljubav.

image
Stefan Tomic/Getty Images

BRZI BISKVIT S VIŠNJAMA IZ KOMPOTA

Trebat će vam:
300-400 g kompota od višanja
4 jaja
8 žlica šećera
16 žlica jogurta
16 žlica brašna
14 žlica ulja
1 prašak za pecivo
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 ºC.

Umutite jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, a brašno prosijte s praškom za pecivo, pa i njega umiješajte.

Višnje iz kompota istresite u cijedilo da se iscijedi višak soka (po želji, možete ga .

Lim za pečenje premažite maslacem, posipajte s malo brašna i protresite kako biste obložili cijeli lim za pečenje. Dobivenu smjesu uspite u lim za pečenje i pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Izvadite iz pećnice, rasporedite ocijeđene višnje i pecite još 20 minuta.

Uz pomoć čačakalice provjerite je li kolač pečen, zabodite je u sredinu biskvita i ako izađe čista - biskvit je gotov.

Pustite ga (ako uspijete) da se malo prohladi, posipajte šećerom u prahu i narežite na kocke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2025 09:37