Bogato začinima

Aromatične svinjske polpete s bulgurom unijet će malo razonode u vaš tjedni jelovnik

Recept u nastavku dobar je razlog da posjetite svog mesara od povjerenja

Odličan način kako isprobavati različite začinske mješavine kojima ne možete odoljeti kada ste u specijaliziranim trgovinama začinima upravo su polpete od raznih vrsta mesa. Danas neka na jelovniku budu okruglice od mljevene svinjetine, a osim klasika kao što su ružmarin, majčina dušica, origano i slično, poigrajte se s mješavinama koje su osobito popularne u drugim zemljama svijeta. Ako pripremite veću količinu, smrznite svoje okruglice na limu u jednom sloju pa ih zatim prebacite u vrećice za zamrzavanje po okusima.

Svinjske polpete s bulgurom

Priprema: 15 minuta • Pečenje: 50 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:
2 kriške bijelog kruha bez kore
300 g mljevene svinjetine
100 g dimljene slanine
1 jaje
20 g ribanog parmezana
1 žlica grčkog jogurta
1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
1 režanj češnjaka
1 žličica soli
1 žličica žutih sjemenki gorušice
crni papar
3-4 žlice biljnog ulja, za prženje
350 ml pilećeg temeljca
pola žličice pepperoncina ili čili paste
30 g koncentrata od rajčice
1 žličica meda
1 žličica sušenog origana
1 žličica sušenog bosiljka
1 žlica maslinova ulja
150 g bulgura

U sjeckalici usitnite kruh u grube mrvice. U zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, mrvice usitnjenu slaninu, jaje, parmezan, grčki jogurt, nasjeckani kopar, protisnuti češnjak, sol, sjemenke gorušice i dobro mljeveni crni papar, dok smjesa ne postane glatka. Mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha i slažite na pleh. Ohladite ih najmanje 30 minuta. Za pripremu bulgura u temeljac umiješajte čili, pire od rajčice, med, origano i bosiljak. Zagrijte maslinovo ulje u srednje velikoj posudi na srednje jakoj vatri, umiješajte bulgur, ulijte začinjen temeljac i pustite da zakipi. Smanjite vatru na minimum, pokrijte tavu poklopcem i kuhajte 10 minuta dok se sva tekućina ne upije. Posudu maknite s vatre i ostavite da odstoji pet minuta ili dulje, dok pržite okruglice. Zagrijte ulje u tavi dovoljno velikoj da u nju stanu mesne okruglice u jednom redu. Pržite ih sa svih strana dok ne porumene i ne ostanu hrskave. Po potrebi prebacite u posudu za pečenje i držite na toplom u pećnici. Poslužite mesne okruglice na bulguru uz dodatak grčkog jogurta.

image
Arfo/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 13:30