Carbonada Criolla je tradicionalni argentinski gulaš ili varivo koje je najbolje skuhati pa poslužiti u hladnijim danima, jer zagrijava na najljepši način, a uz to je zasitno pa nakon tanjura ovog jela nećete više brinuti o tome što biste još mogli pojesti. Najčešće se poslužuje uz salatu, kukuruzni kruh ili tople pogačice pan de chapa, ali progledat ćemo vam kroz prste i ako ga poslužite uz krišku kruha koji vam je pri ruci.
Recept za ovo jelo ustupio nam je Mihović Sić, vlasnik zagrebačkog cateringa Fun Bites.
CARBONADA CRIOLLA
(gusta juha/varivo od govedine, tikvice, krumpira i batata)
Za 4 osobe:
400 g lopatice, vrata ili flama (mulama), bez masnoće
1 velika glavica luka (srebrenac)
2 paprike
2–3 režnja češnjaka
750 g oguljene i očišćene muškatne tikve (može i hokaido)
500 g batata
500 g bijelog krumpira
200 g zrna kukuruza – može i klip
1 tikvica
2 svježe ili konzervirane breskve
1 kruška
400 g pelata
15 ml maslinova ulja
30 g maslaca
1 ljuta papričica svježa ili prstohvat čilija
1 čajna žličica aji amadrillo paste
1–2 lovorova lista
1–2 žličice suhog origana
temeljac ili voda
sol, papar
Posuda: gusani lonac s poklopcem
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 °C. Luk i češnjak sitno nasjeckajte sitno, paprike očistite i narežite na krupnije komade. Meso očistite od viška masnoće i narežite na kocke 2–3 cm. Začinite solju i paprom. Breskve i krušku narežite na četvrtine. Ako koristite svježe breskve, ogulite ih tako da zarežete križ na dnu, potopite ih 30 sekundi u kipuću vodu i skinete kožu. Ako koristite kukuruz u klipu, narežite ga na kolutove debljine oko 0,5 cm. U gusani lonac s poklopcem dobro zagrijte ulje. Na jakoj vatri kratko zapecite meso sa svih strana i izvadite ga van. Ako imate veću količinu, pecite ga u manjim porcijama kako se ne bi kuhalo umjesto pržilo. Smanjite vatru, dodajte maslac, luk, lovor i ljutu papričicu. Pirjajte dok luk ne omekša i lagano promijeni boju. Dodajte češnjak i kuhajte još par minuta. Vratite meso u lonac, dodajte pelate i ulijte temeljca da prekrije. Poklopite i stavite u pećnicu na 45–60 minuta, dok meso ne omekša, ali još uvijek drži oblik. Dodajte krumpir, batat, tikvicu (i kukuruz ako je na klipu). Ulijte još temeljca da sve prekrije. Smanjite temperaturu na 160 °C i vratite u pećnicu na oko 45 minuta. Dodajte tikvicu, kukuruz u zrnu i voće. Podlijte da bude barem 1–2 cm tekućine iznad sastojaka i kuhajte još 15 minuta. Kušajte, prilagodite začine i po potrebi dodajte još temeljca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....