ZA POD ZUB

Ako vas nakon ovog ‘zabranjenog bureka‘ s tikvicama ne izbace iz kuhinje, uspjeli ste!

Ovo jelo trebalo bi se zvati "zabranjeni burek", jer toliko je slasno da bi ga trebalo zabraniti, a i vjerojatno će barem jedna osoba za stolom komentirati da ovo nije i nikada neće biti pravi burek

Rižin burek radim još otkad sam na ovu ideju prije nekoliko godina naletjela na blogu Kuživancija, kratko se čudila pa se okušala u pripremi i ostala oduševljena. Radim ga često jer je brzo gotov i niti jedan dio pripreme nije previše kompliciran, a radim ga i u različitim kombinacijama jer rižin papir, baš kao i vučeno tijesto, dobro podnosi najrazličitije nadjeve.

Ovog puta moj izbor bila je kombinacija tikvica, feta sira i kopra, s time da sam više pažnje htjela posvetiti tikvici. Počela je sezona i takva su jednostavno (nepisana) pravila. Ova pita, da ne kažem burek, totalno je drugačija od svega što ste pod tim nazivom do sada isprobali.

image
Lidija Lončarić/

Drugačija je teksturom, hrskavija je izvana, a pomalo rastezljiva iznutra, a drugačija je i okusom jer, za razliku od klasične pite s tikvicom, ova baš podsjeća na ljeto i more, ondje negdje u Grčkoj. Baš zato, poslužiti je možete uz malo grčkog jogurta i proglasiti ovo zdravijom, laganijom, možda čak i mediteranskom varijantom omiljenog pekarskog proizvoda. Ako vas nakon ovog jela i kršenja svetih pravila bureka (zna se, pravi je samo s mesom) nitko ne potjera od stola ili iz kuće, uspjeli ste!

ZABRANJENI BUREK S TIKVICOM

Trebat će vam:

3 žlice posnog ili običnog svježeg sira

4-5 žlica feta sira

1 srednja tikvica

10-ak rižinih listova

1 žlica kopra

1 jaje

voda

maslinovo ulje

sol

Priprema:

Tikvicu naribajte, posolite i pustite da stoji da bi otpustila tekućinu. Ocijedite je. U većoj posudi pomiješajte svježi sir, feta sir, ribanu ocijeđenu tikvicu, jedno jaje, kopar i malo soli po potrebi (pripazite, feta sir je već slan). U dublji i veći tanjur stavite vodu i dvije žlice maslinovog ulja pa u to umačite rižin papir. Držite ga u vodi pola minute, prebacite na drugi tanjur. Isto napravite s drugim listom, a zatim njime prekrijte prvi. Na rub s jedne strane stavite nadjev, zarolajte i slažite u obliku puža u kalup za pečenje koji ste premazali maslinovim uljem. Slažite dok ne potrošite sav nadjev. Poprskajte s malo maslinovog ulja i pecite 40-ak minuta na 200 stupnjeva. Pustite da se kratko ohladi i poslužite uz grčki jogurt ili creme fraiche.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 12:22