Predobri okusi

Ajme, koja dobra salata! Kremasta je, mesna, hrskava i slasna, a dodali smo joj i notu svježine

Imala sam jednu ideju, a završila na drugoj i ispalo je toliko dobro da ne mogu prestati hvaliti samu sebe

Nedavno sam na jednom gurmanskom druženju isprobala salatu s tjesteninom, mortadelom, mozzarellom i pistacijama po receptu Molly Baz. Ta je salata bila toliko neobična, a toliko dobra, slasna i bogata okusima i teksturama da sam ostatke s guštom spakirala za doma i u njoj uživala i idući dan. Još sam dugo razmišljala o toj kombinaciji koja je, morate priznati, sve samo ne uobičajena za salatu, pa sam došla na ideju da slično pokušam napraviti s pršutom. Na kraju, dok sam smišljala recept za ovu salatu, nisam mogla prestati dodavati sastojke i sada ona nema baš nikakve veze s onom kojom je inspirirana, ali je, ajme, tako dobra! Ispričat ću vam i zašto.

Najprije, sadrži sve što je potrebno za dobar ljetni ručak: malo mozzarelle, malo pršuta, malo maslina, dosta maslinova ulja i rajčice. U ovom slučaju, rajčice su naribane i od njih je napravljen dressing, zbog čega niti jedan zalogaj nije suh i besmislen, a odličan su dodatak i bademi koje sam kratko ispekla na tavi, posolila i dobila hrskavu grickalicu od koje sam pola količine pojela odmah, dok sam još radila salatu. Uz sve to kremasto, mesno, hrskavo i slasno nedostajala mi je još jedna komponenta koja će cijelu stvar malo podići i osvježiti. Nisam trebala dugo razmišljati jer iz posude s voćem već me gledala breskva. I znam da je dobro biti samokritičan i nije baš najljepše kad ljudi toliko hvale sami sebe, ali, ljudi moji, ovo je salata svih salata. Svaka druga riječ je suvišna.

image
Lidija Lončarić

NAJBOLJA LJETNA SALATA

Trebat će vam:

oko 250 g tjestenine
200 g pršuta (naravno, što više, to bolje)
1 kugla mozzarelle ili jedno pakiranje mini mozzarelle
10-ak maslina
1 breskva
1 velika jako zrela rajčica
2 velike šake badema
1 šaka bosiljka
2 žlice kapara
sok jednog limuna
vinski ocat po potrebi
dosta maslinova ulja
sol i papar

Priprema:

Tjesteninu stavite kuhati. Zagrijte tavu, dodajte žlicu maslinova ulja, pustite da se dobro zagrije pa dodajte bademe i dobro ih protresite kako biste ih obložili uljem. Posolite ih i pecite dok ne zamirišu i poprime boju. Povremeno protresite pa maknite s vatre. Ohladite. U posebnu posudu naribajte jednu veliku, slatku rajčicu, dodajte 3-4 žlice maslinova ulja, malo kapara po želji i potrebi, dio svježeg bosiljka koji ste sitno nasjeckali, limunov sok i vinski ocat po potrebi. Dodajte sol i papar. Sve dobro promiješajte. Kada je tjestenina kuhana, procijedite je i ubacite u zdjelu pa dodajte maslinovo ulje kako se ne bi slijepila i pustite da se dobro ohladi. Tjestenini zatim dodajte masline koje ste nasjeckali na kolutiće, mozzarellu koju ste natrgali na komadiće, nasjeckani pršut, sitno nasjeckanu breskvu i polovicu badema koje ste grubo usitnili. Sve dobro promiješajte, pa dodajte umak s ribanom rajčicom. Protresite, pomiješajte, probajte i dodatno začinite po potrebi. Pri serviranju na tanjur dodajte ostatak bosiljka i nasjeckanih badema. Poslužite odmah ili ohladite pa poslužite. Ako salatu držite u hladnjaku, kada je izvadite, dobro je pomiješajte i dodajte još malo maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 10:00