Samoborska češnofka upisana je u Europski registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Još početkom 20. stoljeća prepoznata je kvaliteta ove glasovite kobasice čemu svjedoče zapisi Milana Langa u djelu "Samobor, narodni život i običaji".
Samoborska češnofka je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Jedna od posebnosti Samoborske češnjovke/Samoborske češnofke, koja ovisi o vještini majstora je “špajlanje” odnosno ručno povezivanje kobasica u par drvenim malim štapićem.
Vrijedni članovi Udruge Samoborske češnofke dokazali posebnost i na europskom nivou. Samoborska češnofka duboko je ukorijenjena u kulturu samoborskog kraja te se godinama održava Festival Samoborske češnofke u centru Samobora. Tada se mjesni odbori s područja grada natječu, pokazuju i dokazuju tko je najbolje izradio, pripremio i prezentirao slasnu deliciju. Prva mjesta na dosadašnjim Festivalima Samoborske češnofke osvojili su mjesni odbori Braslovje – 2012., Bregana 2018., Domaslovec – 2011. i 2017., Dubrava Samoborska – 2015., Jarušje – 2014., Kladje – 2019., Medsave – 2019., Podvrh – 2013. i Velika Rakovica – 2016. i 2017. bili Bobovica – 2011., Cerje Samoborsko – 2016., Gradna – 2017., Hrastina Samoborska– 2015., Južno-Giznik – 2019., Klokočevec Samoborski – 2014., Mala Rakovica – 2013., Molvice – 2017., Pavučnjak – 2018., Podvrh – 2019. i Velika Rakovica – 2012.
Samoborska češnofka najčešće se služi uz prilog Samoborske muštarde i Samoborskog kukuruznog kruha. Ovo bogato jelo najbolje je kušati uz samoborska vina koja se mogu kušati na raznim punktovima samoborske vinske ceste. Naravno prije kušanja navedenih delicija, gozbu je najbolje započeti samoborskim bermetom, aromatiziranom pićem na bazi vina, a za kraj osladiti se rudarskom greblicom ili samoborskom kremšnitom Posebno je prepoznatljiv samoborski fašnik, a češnofke obožavaju i fašnički likovi princeza Sraka, princ Fašnik, Fiškal i Sudac. Samobor ima mnogo aduta zbog čega je vrijedan posjete, a suština je opjevana i u stihovima: "Sanoborski kraj prelepi, kak da z neba opal raj: bregi, trsja, senokoše, šume, pola, cveten gaj."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....