Ideja Festivala je da se kroz glavne mesne teme posezonskim turistima, ali i domaćim ljudima predstavi dio tradicijske kuhinje ovog dijela Dalmacije.
Mali će trg Stare pijace u sklopu Tržnice na Poluotoku do subote, 15. listopada, biti velika outdoor kuhinja i dekorirani restoran. Ljubitelji mesa će u ponuđenim jelima uživati po primjerenoj cijeni od 35 kuna. Prvog festivalskog dana tema je bila svinjetina. Glavna zvijezda bio je sekeli gulaš, primjereniji kontinentu i mađarskoj ostavštini, ali je to jelo više bilo posveta općeprihvaćenom kiselom zelju, najprisutnijoj vrsti fermentiranog povrća u ovim krajevima, koji se ukuhava u „obični“ gulaš, zapravo gulaš juhu.
Svinjetina je prvog Meat Me dana pokazala i svoja druga lica – hladni pečeni odojak i odresci s grilla s kiselim kupusom začinjenim maslinovim uljem bili su ponuđeni na izbor mnogim Zadranima i gostima koji su bili oduševljeni što se na Pijaci održava mesni festival.
Cijelu ovu zadarsku kuharsku paradu vode profesori i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar na čelu s poznatim chefovima Renatom Kraljevom i Josipom Vrsaljkom, uz tehničku i operativnu podršku catering majstora Nevena Nadinića.
Drugi dio gastronomske ponude zadarskog Meat Me festivala čini oksimoronski štos – mesna jela bez mesa. Kako? Pokazuju to tri brata Stanišić iz Petrčana, već nadaleko poznati klapski i operni pjevač Duje te braća mu Roko i Lujo, koji zajedno vode jedini zadarski veganski restoran The Botanist. Zelje na dalmatinski i pohana veganska „puretina“ bili su njihov izbor prvog dana, a mnogi su posjetitelji, više iz znatiželje, a poslije i iz gušta, degustirali njihova jela. Meso bez mesa – ugodni šok, ali samo za one koji ne prate svjetske gastronomske trendove u kojima je veganstvo postalo popularan izbor. The Botanist je čak i u gastronomski tvrdokornom Zadru postao popularan i poželjan, a Stanišići će i u sljedeća tri festivalska dana nastaviti sa svojim mesno-veganskim kreacijama na temu teletine, piletine - domaćeg pivca i junetine.
Naravno, to su i teme glavnine ponude Meat Me 3.0 u sva četiri festivalska dana. Kuhana teletina s prilogom od povrća, tingul od pulastra i juneće varivo i tripice samo su dio ponude koja će dočekati festivalske goste.
Festivalski program s voditeljima i DJ-ima traje od 10 do 14 sati, a dva posljednja festivalska dana, petak i subota, imaju i svoj večernji program. Uz velike mesne roštilje u petak će publiku zabavljati Pips, Chips & Videoclips, a u subotu riječki elektro-rock duo The Siids.
Svakodnevno su na Festivalu sa svojim vinima nazočni vinari zadarskog kraja, a za druga pića, sokove i koktele, brine se Maraska u svom kutku. Uz uobičajenu ponudu najstarije zadarske tržnice, Meat Me 3.0 je na nekoliko novih štandova donio ponudu domaćih suhomesnatih proizvoda, paških sireva i cvijeta soli Solane Nin.
Potporu zadarskom Festivalu mesa dali su Grad Zadar, Turistička zajednica Zadarske županije i Hrvatska turistička zajednica te, naravno, Tržnica Zadar.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....