Jednostavni, brzi i slatki recepti pobjednika MasterChefa Luke Veića

Pobjednik MasterChefa sve manje ima vremena kuhati za sebe

 Studenac/promo
U svakodnevnom rasporedu često nam nedostaje vremena za pripremu obroka, zato nam je Luka otkrio kako u tren oka pripremiti jednostavna, kvalitetna i nutritivno bogata jela.

Otkad je osvojio pobjednički trofej u jednom od istaknutih kulinarskih televizijskih natjecanja, svakodnevica Luke Veića promijenila se za 180 stupnjeva. Ubrzani ritam koji diktiraju brojni projekti na kojima radi smanjio mu je mogućnost kulinarskog eksperimentiranja kod kuće pa se u posljednje vrijeme mora koncentrirati na pripremu brzih, kvalitetnih i naravno ukusnih jela koja će održati njegovu energiju čitav dan.

„Nakon što je show završio, dosta toga se promijenilo u mom životu. Nekoć mirni i skromni raspored sada se prebukirao i pravi je zgoditak kada pronađem i mrvicu slobodnog vremena za sebe. Naravno ne žalim se, jer uistinu uživam upoznavati nove ljude i veselim se svakom novom projektu. Međutim, ritam je prilično izazovan pa više nemam previše vremena uživati u kuhanju za sebe, već se često posvetim brzoj pripremi nutritivno bogatih jela koja ne zahtijevaju dugu pripremu“, rekao je Luka.

image

Prije kuhanja, Luka je svratio u Studenac po namirnice

Studenac/promo

Planirana kupovina uštedi mnogo vremena

No, ubrzani ritam nije samo dio Lukine priče, jer održati kvalitetnu ishranu u ubrzanoj svakodnevici postao je veliki izazov za mnoge. Znatiželjni kakvi jesmo, uputili smo se s Lukom do trgovine Studenca u kojoj svakodnevno kupuje namirnice za svoja jela. Naime, osim što nas je zanimalo kako ih priprema, željeli smo vidjeti na koji način Luka kupuje namirnice, jer nam je istaknuo kako se u svom kuhanju nastoji maksimalno iskoristiti svaku namirnicu. S druge strane, veliki broj ljudi impulzivno pristupa kupnji pa često velike količine hrane koju kupe nikada ne pronađe svoje mjesto u recepturi i završi u smeću.

„Znam da se ponekad čini uistinu teškim i zamornim koncentrirati se na planiranje kupnje, ali u stvarnosti to oduzima svega pet minuta, a uštedi puno više i vremena i novca. Dovoljno je prije odlaska u kupnju razmisliti što biste i za koliko ljudi pripremali te planirate li to jelo konzumirati u više navrata. Jedna olovka i papir, zapišite i to je to, spremni ste“, naglasio je Luka.

image

U pripremi jela Luka često koristi proizvode robne marke Studenac

Studenac/promo

Skokni po…

I uistinu je tako i bilo, Luka je, u doduše manje od pet minuta, ispisao recepte i u tren oka „prohujao“ Studencem te pokupio sve potrebne namirnice. Iznenađeni brzinom kojom je to odradio morali smo doznati kako mu to uspijeva. „Često sam u Studencu, jer mi zbog blizine i brzine odgovara kupnja u kvartovskom dućanu. Točno znam gdje se koji artikli nalaze. Naravno, u tome mi dosta pomažu i jasno istaknuti proizvodi njihove robne marke koji imaju odličan omjer cijene, količine i kvalitete, tako da mi kupnja uistinu ne oduzima previše vremena“, poručio je Luka.

Kada smo doznali tajnu brze i efikasne kupnje, krenuli smo prema Lukinoj kuhinji kako bismo se napokon uživo upoznali s njegovim kulinarskim umijećem. Ovoga puta usmjerit će ga prema brzoj pripremi jednostavnih jela koju će moći svladati i oni s iznimno skromnim kulinarskim znanjem. Pa krenimo…

image

Juha od povrća

Studenac/promo

Juha od povrća

Sastojci:

300 g mrkve

200 g pelat rajčica

1 režanj češnjaka

1 crvena paprika

3 g soli

2 g muškatnog oraščića

2 žlice Oliveta maslinovog ulja

100 g Moje jutro kiselog vrhnja

10 g Frusecca suncokretovih sjemenki

Priprema: sve sastojke izdinstati na maslinovom ulju. Preliti s pelat rajčicom te zaliti s vodom i pustiti da se kuha pola sata. Nakon pola sata sve izblendati štapnim mikserom. Servirati i posuti s prethodno prepečenim suncokretovim sjemenkama.

image

Sezonska salata

Studenac/promo

Sezonska salata

Sastojci:

1 mrkva

1 tikvica

150 g feta sira

1 limun

1 Žlica Mieloro meda

1 Žlica maslinovog ulja

2 g soli

1 g papra

1 šipak

Priprema: sve povrće „pilerom“ izrezati na tanko. Začiniti s malo meda, maslinovog ulja, limunovog soka, dodati prstohvat soli i papra te posuti zrnima šipka.

image

Wok piletina

Studenac/promo

Wok piletina

Sastojci:

250 g piletine

2 mrkve

2 tikvice

1 ljubičasti luk

1 režanj češnjaka

soja sos

Priprema: narezati sve povrće „Jullienne“ tehnikom (na jednake, tanke štapiće debljine šibica). Dinstati povrće u tavi na malo maslinovog ulja. Dodati sitne kockice piletine i nastaviti miješati. Sve dobro zapeći te zaliti sa soja sosom i malo vode. Reducirati i poslužiti.

image

Štrudel od višanja

Studenac/promo

Štrudel od višanja

Sastojci:

30 g Frusseca brusnica

40 g Frusseca indijskog oraščića

35 g maslaca

300g Fruttamo kompot od višanja

10 g šećer kristal

300 ml Moje jutro mlijeka

1 vrećica pudinga od vanilije

1 jaje

Panero listovi za pite i savijače

Priprema: zagrijati mlijeko i skuhati puding od vanilije. Kore od savijače namazati s otopljenim maslacem, preklopiti drugom korom i tako ponoviti dva puta. Namazati kore s pudingom od vanilije, posuti ih s usitnjenim brusnicama, indijskim oraščićem i višnjama. Zamotati štrudlu i peći 20 minuta na 180 °C. Zadnjih 5 minuta premazati jednim jajetom i posuti kristal šećerom.

image

Kuglice od plazme i Lino Lade

Studenac/promo

Kuglice od plazme i Lino Lade

Sastojci:

300 g Plazma keksa

150 g Lino Lade

100 g sezama

1 jušna žlica ekstrakta vanilije

1 dcl soka od naranče

2 žlice ruma

1 žličica Mieloro meda

Priprema: usitniti plazma kekse,dodati Lino Ladu i ekstrakt vanilije. Oblikovati kuglice i uvaljati ih u sezam. Sok od naranče, rum i med povezati u umak. Servirati i poslužiti.

image

Luka s pripremljenim integralnim keksom od badema, mrkve i limuna

Studenac/promo

Integralni keksi od badema,mrkve i limuna

Sastojci:

200 g bademovog brašna

1 jaje

200 g izribane mrkve

1 limun

sok od 1 ocijeđene naranče

1 dcl maslinovog ulja

1 vanilin šećer

Priprema: izmiješati sve „mokre” sastojke, zatim dodati ulje te sok od naranče i sjedinit sve zajedno. Staviti u kalupe koje imate doma i peći od 25 do 30 minuta na 180 °C. Provjeriti čačkalicom je li vaš biskvit pečen.

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 11:40