Istraži, kušaj, doživi

promo

Otkrijte Moslavinu i škrlet!

Tradicijska jela Banovine, Moslavine i Posavine prikazuju bogatstvo raznolikosti ovog podneblja koje se prostire od pitomih vinogradarskih brežuljaka Moslavačkog gorja na sjeveru, preko prostranog Lonjskog polja do grada hrvatskih pobjeda – Siska i šumovitog gorja Banovine u njegovom zaleđu. Jela koja su nastajala u „kuvarnama“ seoskih žena odraz su njihovih kulinarskih umijeća u svakodnevnoj pripremi namirnica uzgojenih u dvorištu, ubranih ili ulovljenih u šumama i rijekama.

Stanovnici Posavine od davnina su živjeli u skladu s prirodom kraja te su većinu svojih prehrambenih namirnica nalazili u prirodi. Posna juha, juha od buče, varivo od kisele repe, krpice sa zeljem, vanjkuši sa špekom, krvavice sa zeljem, trganci s vrhnjem, bijeli žganci, posavski odrezak, posavski lonac, knedle s kestenom,… samo su neka od autohtonih jela Banovine, Moslavine i Posavine koja oduševljavaju jednostavnošću pripreme dok istovremeno aktiviraju naše osjete bogatstvom okusa i mirisa. U bogatoj i raznolikoj ponudi autohtonih jela šaran na rašljama predstavlja gastro doživljaj koji ne smijete propustiti kada se zateknete u Posavini.

image

promo

Uz zanimljivu hranu tu je i vino, a najveća vinska regija Sisačko-moslavačke županije je Moslavina, poznati vinogradarski kraj koji osim uzgoja popularnih vinskih sorti predstavlja izvorište škrleta, prve brendirane hrvatske sorte.

Škrlet je sorta bijelog grožđa ograničena i zaštićena u skupini kvalitetnih vina pod imenom moslavački škrlet. Škrlet je autohtona sorta vina s područja Moslavine, područja s dugom vinskom poviješću, a legenda kaže da su prve vinograde ovdje sadili Tračani, Iliri, Kelti i stari Rimljani. Upravo je škrlet posebnost Moslavine u odnosu na ostala vinska područja. Jedino se ovdje može u potpunosti doživjeti ovo osebujno vino nježne arome i izraženog bouqueta te će svakog vinoljupca osvojiti na drugi način. Kvaliteta zemlje, ugodna klima te vrijedne ruke moslavačkih vinara šire okuse i mirise vina duž Moslavačkih vinskih cesta smještenih između gradova Kutine i Popovače.

image

promo

Autohtona jela Banovine, Moslavine i Posavine sljubljena s vrhunskim vinima, prije svega autohtonim škrletom, svim će posjetiteljima ovog područja pružiti istinski užitak blagovanja i uživanja. Vina koje nose ovu posebnu oznaku pripadaju samom vrhu vinske ponude u Hrvatskoj. U vinskim podrumima vrijednih moslavačkih vinara pruža se prilika za kušanje ne samo škrleta već i ostalih sortnih vina koje uzgajaju, a na čije kušanje vas s radošću pozivaju.

Uz nabrojanu gastro i eno ponudu, bogatstvo i raznovrsnost flore i faune, sakralnu i povijesnu baštinu, prometnu povezanost te tematske biciklističke staze i rute ovo je poziv da posjetite i istražite ovaj kraj, odmorite dušu i okrijepite tijelo u ovoj raznovrsnoj turističkoj ponudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 03:06