
Ove srijede, 12. veljače, u zagrebačkom baru Landsky gostovala je ekipa iz ljubljanskog restorana JAZ by Ana Roš, što smo i najavili. Gostovanje je bilo zamišljeno tako da gosti dolaze u dva termina, kako bi koktela i stolova za sve zainteresirane bilo dovoljno, a kako su nam rekli vlasnici bara, sva mjesta popunjena su u rekordnom roku.
Kada smo u Landsky stigli oko 19.30 sati, svi stolovi bili su popunjeni, a gosti su već uživali u koktelima uparenim s malim zalogajima. Za svu hranu i piće bila je zadužena ekipa iz Jaza pa je tako koktele pripremao barmen Mensur Babača, a za zalogaje su se pobrinuli kuhari Jure Pavlin i Nikola Krstić.
Gosti su mogli birati između jednog ili više koktela, cijena kojih je, u kombinaciji s jednim slijedom hrane, bila 16 eura. Od početka do kraja, od Bok bok choy puncha s, logično, bok choyjem, Jalapeño papričicama, senchom i maslinovim uljem, koji je bio najmaštovitiji koktel večeri i na neobično dobar način spojio gin i povrće i koji se tako odlično složio s kremastim, nježnim, a istovremeno moćnim vitellom tonatom, do Kinky Sour koktela s rumom, votkom, tonkom, jabukom i bjelanjkom uparenog s Aninom omiljenom Waldorfskom salatom, svaki slijed imao je smisla, za stol donosio dozu uzbuđenja i dao povoda za raspravu o okusima i teksturama.
Na kraju večeri svatko za stolom imao je svog favorita, a nama se najviše svidjela kombinacija koktela Quiet Fires s ginom, kombuchom, limunom, smokvom, čajem od jasmina i ljutkastom pjenom i cevichea s batatom, narom i kokicama od heljde. Cijeli slijed bio je kiselkast, lijepo osvježavajuć i kao da je instantno podigao atmosferu među okupljenima. Svidio nam se i Palomita s tekilom, mescalom, grejpom, limetom, medom od kestena i soli, koji je uparen s roast beefom u umaku od dimljenog žumanjka, s tostiranim sjemenkama suncokreta i salatom. Jači, pošteno medenast i suptilno slankast koktel dobro se nosio s težinom fino rezanog i mariniranog mesa.
Osim malih okusnih spektakala koje su na stol donijeli kokteli i zalogaji, show je napravio i komunikativni Mensur Babača za barom, gdje je okupljene impresionirao prezentirajući svoje sposobnosti i znanje na zabavan i opušten način. Za barom je, činilo nam se, bila toliko dobra atmosfera da smo ekipi koja je ovdje sjedila na kraju večeri čestitali što su uspjeli uhvatiti najbolja mjesta.
Na kraju vrijedi spomenuti i da je Landsky odličan primjer mjesta koje uvelike doprinosi razvoju scene, podiže svijest i ovakvim gostovanjima privlači sve više ljudi, pa čak i one koji možda preferiraju vino ili pivo, a koktelima zapravo rijetko kada daju priliku. Upravo ovakva gostovanja od velikog su značaja za širenje scene, educiranje gostiju i, na kraju, odlična prilika da se (u)druže oni iz struke i zajedno stvaraju još veće i važnije stvari.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....