NOVO MJESTO

Zdravim fast foodom osvojili su Splićane, a sada njihove açaí zdjele možete probati i u Zagrebu

 Biljana Blivajs/Cropix
Nakon uspješnog splitskog dućana poduzetnica Jasna Jakovljević otvorila je zagrebačku podružnicu međunarodne franšize

U Petrinjskoj 31 u centru Zagreba nedavno je otvoren mali dućan iz kojeg ne možete izaći bez visoke čaše prepune tamnoljubičaste kreme i gomile voća, odnosno osvježavajućeg doručka, međuobroka ili deserta zbog kojeg ćete brzo potražiti prvu klupu u obližnjem parku kako biste neometano uživali. Iako se nalazi u čaši, zapravo je riječ o açaí bowlu ili "a-sa-i zdjeli", čiju bazu čini smrznuti pire od egzotičnih açaí bobica međunarodnog brenda Oakberry, franšize koju je u Hrvatsku dovela ambiciozna Jasna Jakovljević.

image
/Oakberry Hrvatska

Nakon što je korona ugasila njene prethodne poduzetničke pothvate u Austriji, u kojoj je odrasla, Hrvatica Jasna Jakovljević bila je u potrazi za novom idejom. Na putovanju u Dubaiju je sasvim slučajno upoznala vlasnika popularnog Oakberryja, kušala izvorne brazilske açaí zdjele i toliko se oduševila da ih je odlučila dovesti u Hrvatsku. Rečeno, učinjeno. Prvu je radnju odlučila otvoriti u Splitu zbog brojnih turista, a nakon dobrih reakcija iduća postaja bila je upravo metropola.

- Isprva sam se malo pribojavala Zagreba jer je drugačiji od Splita, koji je ipak turistički grad. Zato sam bila iznenađena kako su brzo ljudi prihvatili naš koncept. Mislila sam da će taj proces potrajati jer smo u Splitu svakodnevno morali objašnjavati ljudima da u našim zdjelama nije čokolada nego voće. U Zagrebu su ljudi već znali o čemu se radi, nisu mogli dočekati da otvorimo pa smo brzo krenuli u normalan posao - opisala je Jasna.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Açaí u Zagreb stiže iz Brazila, gdje ta bobica raste na palmama u prašumama delte rijeke Amazone. Crveno-ljubičaste bobice, tvrde i kompaktne, grupirane u nizove poput grozdova nećete pronaći na domaćim tržnicama ni u dućanima sa zdravom hranom. Jednom ubrane, açaí bobice već za dva do tri dana počnu truliti pa su zato u Brazilu razvili metodu njihova zamrzavanja i usitnjavanja u pire koji zatim putuje u razne krajeve svijeta kako bi završio u fotogeničnim açaí zdjelama.

Iako ih nazivamo bobicama, açaí je zapravo koštunjičavo voće poput masline, breskve ili badema. Zapravo čak osamdeset posto voćke odlazi na košticu zbog koje se açaí ne jede prije nego što se iscijedi, osuši, samelje, usitni u pire ili smrzne. Ribeirinhosi, članovi "riječnog" naroda koji živi uz Amazonu, već stoljećima açaí bobice nakon berbe drže u vodi satima kako bi se njeno siromašno meso namočilo i s kožom lako odvojilo od koštice. Koriste ga potom u jelima od ribe i divljači, ali i kao dio doručka.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Izvan same delte Amazone popularnost açaí bobica rasla je u devedesetima prošloga stoljeća, kada su ih počeli jesti i u Rio de Janeiru u raznim açaí barovima kao osvježavajuću poslasticu zdraviju od sladoleda. Njihov izvoz iz Brazila krenuo je dvijetisućitih, i to u SAD, a potražnja za njima je rasla tolikom brzinom da je u jednom trenutku zaluđenosti açaíjem kao superhranom bila poput goriva industrije zdrave hrane u Americi. Trend se u međuvremenu raširio i po Australiji i Europi, pri čemu u Hrvatskoj açaí bobice možete pronaći samo u prahu u trgovinama zdrave i organske hrane. Iako su i u tom obliku i dalje pune antioksidansa, željeza, vitamina i drugih vrijednih nutrijenata, okusom se, ističe Jasna Jakovljević, ipak razlikuju od ledenog pirea koji je baza za Oakberry açaí zdjele. Pritom açaí sadrži jako malo šećera pa je primjeren i za dijabetičare, dok zemljasti okus podsjeća na borovnice i blago na čokoladu, a kremasta tekstura stvara ugodan osjećaj u ustima.

- Uvozimo açaí iz Brazila u smrznutom obliku i koristimo izvornu smjesu. Brazilci ručno cijede bobice i od tog voća nastaje sok koji je jako gust. Dodaju mu malo agavinog sirupa da ga zaslade jer je inače gorkastog okusa. Većina Europljana koristi açaí prah jer je jednostavniji za transport nego smrznuti açaí, no to nije taj okus koji mi želimo. Zato je i skup, jer treba proći cijeli taj put - objasnila je.

image

Doziranje smrznutog pirea od acai bobica u Oakberry Hrvatska u Petrinjskoj

/Oakberry Hrvatska

U Oakberryju možete isprobati zdjele u rasponu od 250 do 600 mililitara, od čega je najskuplja 79 kuna, s brojnim dodacima koje birate po svom ukusu. Kada smo bili ondje, na meniju su bile jagode i banane, kivi i mango, kao i razni drugi dodaci, od zobenih pahuljica, mlijeka u prahu, mrvica od kokosa, čokoladnih kapljica, listića badema, maslaca od kikirikija i slično. Dok će u vašem smoothieju osim açaí pirea moći završiti još tri sastojka koje onda blendaju u glatki i ukusni napitak, "zdjelu" slažete prema svom ukusu.

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Ljeti je açaí pravi osvježavajući obrok, lagano se jede, zasitan je, a nije težak za želudac. Zato ga vole i sportaši, jer puni energijom. U Splitu mi je svaki dan svog odmora dolazio jedan 72-godišnjak iz Nizozemske koji poznaje Oakberry iz drugih država. Bila sam oduševljena njegovom razinom osviještenosti o zdravlju i što za njega açaí može učiniti - istaknula je ambiciozna Jasna.

Naime, planira početkom lipnja otvoriti novi lokal u Rovinju, idući su na redu Dubrovnik i Korčula, a gostovat će ove godine u srpnju i na Ultri.

- Sviđa mi se Split, a i Zagreb mi je fantastičan. Naši ljudi imaju veću kvalitetu života nego vani - napominje i dodaje da bi rado proširila açaí diljem obale jer se savršeno nadopunjuje s ljubavi koju Hrvati imaju prema sportu. Ako mogu posvuda biti kiosci s palačinkama, zašto ne bi mogli i Oakberryji s açaí zdjelama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 11:50