Zdrava kuhaona: Sva djeca vole špagete, pa i one od riže!

Naša suradnica i fotografkinja Berislava Picek sa svojom Lucijom otkriva kako pripremiti zdrava jela koja će klinci obožavati!

Kuhaju i pišu: Berislava Picek i Lucija Picek Posavec

Fotografija: Berislava Picek

Izvor: Živim.hr

Prije 11 godina, kad se moja Lucija rodila, bila je potpuno zdrava i napredna beba. Imala sam dovoljno mlijeka pa je lijepo napredovala sve dok sa šest mjeseci nismo uz dojenje počeli uvoditi nadohranu. A onda odjednom šok! Kad sam joj dala za večeru par žlica mliječne kašice, završila je u bolnici Šalata. Otkrili su da je alergična na dosta toga: u to vrijeme, osim glutena, nije smjela jesti ni jaja, ni mlijeko, agrume, orašaste plodove, ribu. Čak i ako bi ih namirnica sadržavala samo u tragovima. Trebalo je osmisliti pametna i zdrava jela bez tih alergena.

Iako sam se pribojavala kako će u vrtiću, svi su se trudili da nam olakšaju i pomognu. “Opasni” dječji rođendani, druženja s drugom djecom, produženi boravak u školi sretno su iza nas. Danas je Lucija učenica šestog razreda, znatiželjna i puna interesa, bavi se sportom te nakon teakwondoa sada trenira i nogomet.

Od alergija su ostale još one na kikiriki i jaja, no to nam se sada više uopće ne čini kao problem. Lucija je uvijek vrlo jasno i otvoreno govorila o svojim alergijama, sa znatiželjom otkrivala kojim se namirnicama mogu zamijeniti njoj zabranjene i to joj je otvorilo vrata zdrave prehrane. Često zajedno kuhamo i veselimo se svakom jelu koje nije očekivano, a prođe naš kućni sud – tata Ivan je prvi kušač.

Tako smo zajedno otkrile chia sjemenke, agar agar, tofu, integralnu tjesteninu, bademovo mlijeko, brašno od pira, đumbir. U ovoj našoj maloj školi zdrave prehrane svima koji imaju sličan zdravstveni problem ili samo žele upoznati nove namirnice pomoći ćemo provjerenim jelima i idejama.

/ CROPIX
Zagreb, 141015. Zdrava kuhaonica Lucija Picek Posavec i Berislava Picek. Prvo jelo Wok tjestenina s povrcem i piletinom. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Što znati o bezglutenskoj tjestenini?

  • Od kukuruznog i rižinog brašna, samo s dodatkom vode, ukusna je i pomalo slatkastog okusa, iako bez dodanog šećera.
  • Brzo se skuha, pristaje uz svaki umak, a naša omiljena kombinacija je s piletinom i povrćem.
  • Za jela s umacima ne treba ju ispirati, tako će se bolje povezati, dok ju je za salate bolje isprati.
  • Mi je pripremamo u woku, ali se može pripremiti i u običnoj posudi. Povrće možete kombinirati prema svom izboru, samo vodite računa da ga dodajete prema dužini termičke obrade, dakle prvo ono koje se najdlje priprema, a meso uvijek dođe na kraju.

/ CROPIX
Zagreb, 141015. Zdrava kuhaonica Lucija Picek Posavec i Berislava Picek. Prvo jelo Wok tjestenina s povrcem i piletinom. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Recept za Lucijinu tjesteninu

  • 25 dag tjestenine
  • 1 poriluk
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • 20 dag pilećih prsa
  • 10 dag domaće šalše
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • soja umak
  • himalajska sol
  • čili
  • med
  • peršinov list
  • majčina dušica

/ CROPIX
Zagreb, 141015. Zdrava kuhaonica Lucija Picek Posavec i Berislava Picek. Prvo jelo Wok tjestenina s povrcem i piletinom. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Priprema:

  1. Sve povrće narežite na tanke trakice.
  2. U dobro zagrijanom woku na malo maslinova ulja popržite prvo crveni luk, zatim poriluk pa mrkvu i na kraju tikvice. Nakon nekoliko minuta dodajte šalšu.
  3. Posebno u posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu.
  4. Dok se povrće pirja, povremeno ga podlijevajte s malo vode u kojoj se kuha tjestenina. Dodajte nasjeckani peršin.
  5. U mužaru zdrobite češnjak i sol, dodajte maslinovo ulje, čili i med da dobijete pastu.
  6. Kad je povrće gotovo, izvadite ga iz woka i poklopite. Nakon toga u woku ispržite piletinu, također narezanu na trakice, koju ste prethodno marinirali u soja umaku.
  7. Na meso u wok vratite ispirjano povrće, dodajte ocijeđenu kuhanu tjesteninu i pastu iz mužara. Dosolite prema potrebi. Pospite majčinom dušicom i servirajte. Ovakva orijentalna tjestenina može se jesti i štapićima, bit će zanimljivije.

/ CROPIX
Zagreb, 141015. Zdrava kuhaonica Lucija Picek Posavec i Berislava Picek. Prvo jelo Wok tjestenina s povrcem i piletinom. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Još više zdravih priča pronađite na Živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 07:40