PREOKRET NA SCENI

Zagrebački Bekal, jedan od popularnijih restorana u gradu, zatvara vrata na staroj adresi, sele na novu, ali novostima tu nije kraj

Marko Turković i ekipa iz Bekala sele u prostor Gole i upravo ovih dana trebali bi potpisati ugovor kojim će započeti suradnju

Kada je u ožujku 2023. godine otvoren zagrebački Bekal, restoran koji je od samog početka gostima ponudio nešto novo, svježe i drugačije i koji je bio i ostao specifičan po tome što se baš svako jelo priprema na otvorenoj vatri, logično, pobudio je velik interes. Dodatnu vrijednost tada novom mjestu svakako su dala i dva velika imena koja iza njega stoje, Tvrtko Šakota i Marko Turković, kojeg je zagrebačka publika prije toga upoznala kao chefa Sopala, gdje je također koketirao s vatrom i domaće, lokalne namirnice pakirao u nove formate. Bekal je, stoga, vrlo očekivano, brzo postao mjesto gdje na večeru žele svratiti najveći gurmani, šmekeri i hipsteri u gradu, a osim hranom, puno pažnje privlačili su i ambijentom.

image
Privatni Album/

Prostor nekadašnjeg bistroa Šalša, gdje su se po mnogima nudili ponajbolji burgeri u gradu, u eri Bekala uređen je pomalo pankerski, s vatrom na zidovima, jednostavnim stolovima i istim takvim priborom za jedenje. U Bekalu je od početka fokus bio na hrani, sve ostale stavke padale su u drugi plan. I hrana je zbilja bila dobra, što potvrđuje i gotovo svakodnevno popunjen restoran. Upravo taj Bekal, koji je gostima u posljednje dvije godine prirastao srcu baš takav kakav je, sada odlazi u povijest.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kako smo saznali iz nekoliko izvora, ekipa iz Bekala uskoro seli u prostor trattorije Gola, u Badalićevu ulicu. Ipak, Ivan Salopek iz Gole također će ovdje ostati pa je u pitanju, zapravo, partnerstvo između dva lokala. Kako će izgledati novi koncept i što će se nuditi, ostaje tek vidjeti.

Zanimljivo je dodati i kako je Gola, otvorena godinu dana nakon Bekala, još uvijek jedan od lokala za koji mnogi Zagrepčani ne znaju, što je šteta, jer neprestano se trude gostima ponuditi uzbudljivu i svježu hranu, koriste kvalitetne sastojke s obližnje tržnice i, uz takav pristup kuhanju i malo bolji marketing, mogli su postati jedan od popularnijih lokala u gradu. Spajanjem s Bekalom, koji je već sam po sebi superpopularan, sve što je Gola bila do sada moglo bi pasti u drugi plan.

image

Ivan Salopek, vlasnik Gole

Tomislav Kristo/Cropix

Također, pitanje je kako će se koncept Bekala prenijeti u prostor Gole, gdje ne postoji otvorena kuhinja i uvjeti za kuhanje na otvorenoj vatri kakvi su postojali u starom prostoru Bekala. Pitanja je, dakle, mnogo, a vrijeme će pokazati koliko će taj jedan kilometar između Kostelske, gdje se sada nalazi Bekal, i Badalićeve, gdje će uskoro preseliti u prostor Gole, napraviti promjena i razlike.

Nakon što je Bekal kao mjesto pokazao velik potencija, Turković i Šakota ostvarili su suradnju s hotelskim lancem Valamar i u Poreču je otvoren Fogo by Bekal, novo mjesto s idejom lokala u Zagrebu, ali u malo drugačijem, opuštenijem i široj javnosti prihvatljivijem formatu. Upravo smo tamo ovog ljeta pojeli odlične ćevape!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 07:37