Ulog u budućnost

Zadarski vinski festivali nadmašili sva očekivanja! Renomirani domaći vinari, svjetski poznate etikete i sjajan odaziv

Da u Dalmaciji rade vrhunska vina, to već svi znamo, no da itekako postoji i interes za događanjima ovog tipa, uvjerili smo se u Zadru

Tjedan iza nas u Zadru je bio u znaku - vina. Čak tri velika vinska festivala održala su se u Donatovom gradu i pokazala kako Dalmatinci, osim što rade vrhunska vina, itekako imaju interes za događanjima ovog tipa na kojima će pored autohtonih sorti, kušati neke nove, upoznati njihove kreatore, poslušati stručnjake na radionicama i masterclassovima te iskoristiti priliku za kvalitetno druženje uz čaše punjene ponajboljim vinima koje Hrvatska može ponuditi. Ulog je ovo, pokazalo se, kako u budućnost, tako i u turističku ponudu u predsezoni, jer dugoročno gledano, manifestacija kao što su vinski festivali privlače publiku iz svih krajeva zemlje i regije.

Zadarski vinski tjedan započeo je u srijedu, 19. veljače, kada se u A‘mare hotelu održavao Wine Vip Event, nastavio se već dan kasnije u Providurovoj palači Atrox Edition festivalom, dok su petak i subota, 21. i 22. veljače, bili rezervirani za veliki Zadar Wine Festival u Višnjiku. Sjajan odaziv vinara, sommeliera te osoba iz HoReCa sektora, ali i posjetitelja, nadmašio je sva očekivanja, o čemu više možete čitati i u nastavku, gdje vam donosimo detaljniji pregled događanja na svakom pojedinom festivalu, kao i bogatu galeriju fotografija sa svakog od njih.

image

Wine Vip Event održan je u hotelu A‘mare

Luka Gerlanc/Cropix

WINE VIP EVENT ZADAR

Devetu godinu za redom Win Vip Event svoju je Dalmatinsku turneju započeo u Zadru, tradicionalno se usmjerivši prvenstveno prema ugostiteljima i ljudima iz sektora turizma s ciljem edukacije i promocije kvalitete. I ovoga su puta Dantes i suradnici oko sebe okupili brojne turističke, ugostiteljske i eno-gastronomske stručnjake, vinare, male proizvođače, distributere i različite tvrtke u turizmu, ugostiteljstvu i trgovini - njih oko 30. Bilo je ovdje svega, baš kako je i najavio organizator događanja Dantes Begić - točila su se vina, likeri, služeni su ukusni zalogaji, kuhala se vrhunska kava, a promociju su imali i mnogi distributeri ugostiteljske opreme.

image

Dantes Begić

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Kristijan Harjač

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Međutim, pored izlagačkog dijela, Wine VIP Event već godinama unaprjeđuje i edukativni sadržaj. Ove godine tako je organizirano devet stručnih radionica koje su vodili renomirani hrvatski sommelieri i stručnjaci iz regije. Uz degustacijske radionice za koje su bili zaduženi najuspješniji hrvatski sommelier Kristijan Harjač i Monika Neral, jedina hrvatska sommelierka s ASI zlatnom diplomom, sudionici su učili o utjecaju vinskih čaša na okus vina kroz radionicu tvrtke Alexander Commerce.

image

Sommelierka Monika Neral

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image

Sommelier Kristijan Harjač

Luka Gerlanc/Cropix

Međutim, zanimljive su bile i radionice o menadžmentu i marketingu koje su vodile žene - Sanja Krmpotić, Amadea Dobovišek i Ivana Goa Majdandžić. Edukativni program završio je gastro prezentacijom jela koja su pripremile mnogima već poznata chefica Doris Vlah i Antonia Mikac, koja se krije iza brenda Tonkine fritule.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Mnogima već poznata chefica te bivša MasterChef natjecateljica gostima su ponudile ukusne zalogaje - fritule s pečenom patkom, fritule s bakalarom i crnilom od sipe, s citrusima u umaku od viljamovke...

Ulaz na ovaj događaj, sudjelovanje u edukacijama i degustacijama bili su besplatni, no organizatori su i ovog puta poticali sve goste na dobrovoljnu donaciju u Zadru za Ligu protiv raka Zadar, čijim je povodom večer prije festivala održana i humanitarna večera u zadarskom restoranu 2 Ribara.

image
Luka Gerlanc/Cropix

ATROX EDITION

Festivalu Atrox Edition, koji se održavao dan kasnije, prethodila je gala večera chefice Marine Gaši i vinarije Zidarich u restoranu hotela Almayer u Zadru na kojemu se za dobrodošlicu točio Pol Roger champagne. Logično, jer upravo su navedene vinske kuće bile i izlagači na ovom, u svijetu struke, cijenjenom festivalu.

Naime, Atrox Edition, kojeg treću godinu za redom organizira distributer vina Boris Dešpoja, zamišljen je kao mjesto okupljanja sommeliera, restoratera, chefova, vinara, vinskih novinara. Kako je u protekle tri godine ovaj festival, u punom smislu ove fraze - postao mjesto na kojem želiš biti, i ove su se godine na njemu okupila zvučna imena hrvatske eno, ali i gastro scene, jer je zatvorenog tipa, odnosno predviđen isključivo za uzvanike s pozivnicom, pružajući ugodno okruženje za profesionalno umrežavanje i promociju vrhunskih proizvoda.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Program ovogodišnjeg Atrox Editiona održanog u Providurovoj palači započeo je masterclassom Josipa Koraka na temu pinota crnog na kojemu je točeno vino nekoliko godišta i s nekoliko položaja sasvim zasigurno našim ponajboljih pinot noira. Također, kuriozitet je bio i arhivski pjenušac obitelji Korak napravljen od crnog pinota.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Još jedno zvučno ime s Plešivice bilo je i Tomac koji je okupljenima osobno točio vina, kojih je bilo veliki izbor. No, niz poznatih vinara tu ne staje, među izlagačima u Providurovoj palači bili su i Benvenuti, zatim Saints Hills, Cuj, Meneghetti, vina Krajančić, Zure, Stina i Matošević, koji je okupljene počastio Grimaldom iz velikog formata.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Od stranih izlagača bili su tu već spomenuta šampanjska kuća Pol Roger, koja je izazvala veliku pažnju okupljenih, jer je i ovdje njihov predstavnik točio neka od najboljih godišta, ali i ljubiteljima prirodnih vina dobro poznata vinarija Zidarich, koja je predstavila svoja ponajbolja vina. Pozivu na ovaj festival odazvali su se i austrijski i njemački izlagači - Brundlmayer i Dönhoff poznati po Rieslingu i Grüner Veltlinereu (Zelenom Silvancu).

image

Zadar Wine Festivala, najveći vinski festival u Dalmaciji održan je Velikoj dvorani ŠC Višnjik

Jure Mišković/Cropix

ZADAR WINE FEST

Posljednji u nizu festivala u Zadru proteklog tjedna, bio je mnogima najdraži u Dalmaciji - Zadar Wine Fest, koji je u petak i subotu održan u dvorani Krešimira Ćosića i koji je, za razliku od dva koja su mu prethodila, bio otvoren za širu javnost. Stoga ne čudi što je opet opravdao naziv najvećeg festivala vina u Dalmaciji. U velikoj dvorani ŠC-a Višnjik okupili su se vinari i ugostitelji, turistički i vinski stručnjaci, ali i ljubitelji vina iz svih krajeva Hrvatske.

image

Ivan Stiblik, direktor Zadar Wine Festival s predstavnicima Zadarske županije

Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image

Ivan Stiblik, direktor Zadar Wine Festival

Jure Mišković/Cropix

Organizator festivala Ivan Stiblik nije krio zadovoljstvo odazivom te je rekao kako je ovogodišnji festival posjetilo oko tisuće vinskih stručnjaka, menadžera i ugostitelja.

"Od prvog festivala do danas deset je zadarskih vinara više s nama. Stasali smo zajedno u kvaliteti i prezentaciji. Ove je godine i više izlagača nego ikad prije. Zato i jesmo u velikoj dvorani, kako bismo uistinu mogli uživati u vinima u savršenoj atmosferi. Veseli nas da su se festivalu odazvali hotelijeri i ugostitelji iz cijele Hrvatske. To je prava snaga ZWF-a. On uistinu jest najvažniji i najsnažniji vinski festival u Dalmaciji", prenose mediji Stiblikovo oduševljenje.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

A pored zaista zavidnog broja vinskih izlagača - njih oko stotinu koji su okupljenima prezentirali više od tisuću vinskih etikete, na visokoj je razini bila i gastronomska ponuda. Naime, osim što je Zadar Wine Festival okupio vinare i vinogradare, pozivu su se odazvali i poznati domaći chefovi, koji su kuhali (logično) - jela inspirirana morem. Taj su zadatak na sebe preuzeli oni koji o moru i znaju puno - cijenjeni chef Vjeko Bašić iz murterske konobe Boba, zatim chef Saša Began iz restoran Labrax te chef Dino Šeparović iz bračke konobe. No, na sajmu su se rezali i gostima nudila dva simbola mediteranske i dalmatinske kuhinje - pršut i sir.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix

ZAŠTO JE OVO VAŽNO

Ovim vinskim događanjima organizatori festivala, u suradnji s domaćinom - Gradom Zadrom i Turističkom zajednicom grada Zadra, napravili su lijepu promociju kako za svoj kraj, tako i za hrvatsku, a posebno dalmatinsku vinsku scene. Također, dokazali su i kako imaju potencijal, resurse, sposobnosti dobre organizacije, ali i ono najvažnije - struku i publiku. A ako nekome nije bilo jasno, sada znate kako i izvan špice turističke sezone Zadar itekako ima što ponuditi.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. veljača 2025 11:05