SAŠA ŠPIRANEC

Vinski stručnjak otkrio tri remek-djela od pošipa koja morate probati za života

 Tom Dubravec/Cropix
Na jednom hrvatskom otoku radi se pošip kolekcionarske vrijednosti i istovremeno s jakim autorskim i terroirskim pečatom

Prošlotjedni put u Split na festival Dalmatinske vinske ikone u organizaciji udruge Vino Dalmacije više se nego isplatio. Između niza izvrsnih vina koja su vinari ponudili na tom sajmu posvećenom samo perjanicama svakog podruma koji je sudjelovao, otkrio sam i tri remek-djela s Korčule.

Sva tri su napravljena od pošipa, koji je uzgajan na Korčuli, a vinificiran na Korčuli ili Pelješcu. S obzirom na to da je Korčula povoljnija od Pelješca za uzgoj pošipa, kao što je i obrnuti slučaj za uzgoj plavca malog, nije čudo da vodeći vinari Pelješca radije kupuju grožđe na Korčuli nego da sade vlastite pošipe na Pelješcu. Sva od tri vina koja su toliko zasjala na sajmu na neki su način i simboli promjena ili bolje rečeno evolucije u svakoj od njih. Toreta je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2024 01:58