Kako je ovo dobro!

Vella, Skoko, Scarello... Velika imena hrvatske gastronomije pomogla djeci iz Buzeta: ‘To nismo htjeli propustit!‘

Cijela vojska poznatih i cijenjenih domaćih chefova osmislila je recepte za kuharicu ekipe "Mecha Pingvini" kojom će se predstaviti na najbrojnijem svjetskom STEM natjecanju

Prošlogodišnji prvaci First Lego Leaguea (FLL) - najbrojnijeg svjetskog STEM natjecanja - učenici Osnovne škole Vazmoslav Gržalja iz Buzeta, i ove godine, ako nas pitate, imaju jako dobar projekt kojim će se predstaviti sucima. Riječ je o kuharici plavog raka koja je nastala kao rješenje inovativnog projekta ekipe "Mecha Pingvini", koju čine Linda Kert (8. razred), Heli Šavko (1. razred srednje škole) te Fran Črnac, Andrea Dobrović i Jakov Bužan (svi redom iz 7. razreda).

Na tom putu, nakon upoznavanja s chefom Davidom Skokom i radionice održane u AZRRI-ju u Pazinu, mladoj se i entuzijastičnoj ekipi u realizaciji njihova projekta priključilo više od 20 imena s domaće gastro scene koji su svoj doprinos dali osmislivši za sada 37 recepata s plavim rakom za jela, koja su potom i skuhali. Među njima su, između ostalih, chefice Ana Grgić Tomić (restoran Hotela Esplanade Zagreb) i Priska Thuring, chefovi Jeffrey J Vella (Grand Hotela Park Rovinj), Emanuele Scarello (Agli Amici), Bruno Vokal (Restaurant 360), Stiven Vunić (konoba Zijavica), Saša Pribičević (Tekka by Lone), Stjepan Vukadin (il Ponte) Melkior Bašić, Ivan Zidar (Mason burgers & stuff), Antonio Brajković (San Canzian), Danijel Biro (Josić), Matija Pavlic, Bojan Gržentić, ali i mnogi drugi.

image

David Skoko

Matija Djanješić/Cropix
image

Plavi rak

Matija Djanješić/Cropix

A kako su došli na tu ideju, objasnila nam je jedna od njihovih mentorica, gospođa Sabina Forca Kert, koja ih je na putu od ideje do gotovog rješenja bodrila s kolegama Draganom Kranjčićem i Damirom Blaževićem premda, naglašava, "djeca ta koja su od početka ‘zaronila‘ u temu baš kako treba". A da je to dobro i da je bilo u smjeru u kojem je i trebalo, najbolje govori i ovogodišnja tema natjecanja, naslovljena "Submerged" (u prijevodu: zaronimo), koja je vezana uz istraživanje oceana i mora.

image

Ekipa "Mecha pingvini"

Instagram @mecha_pingvini

"Traženje konkretnog problema unutar ove teme dovelo nas je do Plavog raka - invazivne vrste koja ugrožava cijeli eko-sustav obale Jadranskog mora. Naša istraživačka avantura povezala nas je s brojnim stručnjacima, institucijama i kuharima te smo uživali smo u cijelom procesu", rekla su nam djeca iz ekipe "Mecha Pingvini".

image
Matija Djanješić/Cropix

A do plavog raka doveo ih je jedan intrigantan naslov kojeg se i danas sjećaju, a koji je glasio: "Kako se riješiti plavog raka? Pojedite ga!" te je u tom trenutku sve "sjelo na svoje mjesto".

"Najefikasniji način borbe s invazivnim vrstama koje su se udomaćile u našemu moru je upravo njihova konzumacija. Unatoč brojnim inicijativama, ljudi u Hrvatskoj ne znaju puno o plavom raku, posebno ne kao namirnici za jelo", slaže se i David Skoko koji je uživao raditi s ovom djecom te je svakako jedan od pionira kad govorimo o ukazivanju na ovaj problem.

image
Instagram @mecha_pingvini

Problem plavog raka, ističe Skoko, sveprisutan je na Mediteranu, ima ga na zapadnoj obali Afrike, Portugala, u Crnom moru... Kako nema prirodnog predatora, a već je gotovo dva desetljeća prisutan i u Jadranu, premda se kod nas o tome glasnije priča tek posljednjih 5, 6 godina, Skoko je mišljenja da ga, kao i strijelku, treba izlovljavati, ali ukazuje i na kontradiktornost u propisima.

"Svjesni smo da ih trebamo loviti više, a istovremeno zabranjujemo da se to čini tamo gdje ga najviše ima - na ušću Neretve i, primjerice, pritocima slatke vode. Onda ga istovremeno uvozimo iz Italije, točnije iz venecijanske lagune - živog", ističe naš poznati chef.

image

Recept s plavim rakom podijelila je i chefica Ana Grgić Tomić

Goran Jakus/Press
image

Chef Emaunelle Scarello, čiji restoran Aglia Amici jedini u Hrvatskoj nosi dvije Michelinove zvjezdice, također se priključio projektu

Biljana Blivajs/Cropix

A da je riječ o raku čije je meso ukusno i vrijedno pažnje svake domaćice, kuhara entuzijasta i profesionalca, pored Skoke koji o tome govori već godinama, pokazalo je i ovih petero tinejdžera. Za njih su poznati chefovi u kuharici donijeli jela od plavog raka i na kraju ih još i inspirirali te će neki od njih osmišljena jela uvrstiti i na jelovnike u svojim restoranima.

"Ovom kuharicom želimo sve ljude upoznati s ovom gastronomskom delicijom i potaknuti ih da kuhanjem probaju jela na bazi plavog raka, te da on postane dio njihovog svakodnevnog menija, bilo da ga sami kuhaju ili naruče u restoranu. Vjerujemo da ćemo time bar malo doprinijeti očuvanju naših vrsta i spasiti naše orade, brancine, švoje, vongole, dagnje, grancipore, lignje, lignjune, hobe...", zaključuju Linda, Heli, Fran, Andrea i Jakov u njihovoj Instagram objavi, kojom su kuharicu predstavili javnosti.

image

Kuharica plavog raka

Instagram @mecha_pingvini; Fotografija Dejan Hren

Kuharica je, uz praktične savjete i recepte, dostupna online i možete je pronaći na ovom linku, premda se svi nadamo da će jednog dana biti dostupna i na papiru, kako bismo je uzeli u ruke i prelistali, baš onako kako najviše volimo.

Na kraju recimo i kako se prvo polufinale održava u subotu, 1. veljače u Buzetu, drugo tjedan dana kasnije, u subotu 8. veljače u Lipovljanima, dok je veliko finale zakazano je za 8. ožujka na FER-u u Zagrebu. Državni pobjednik ove godine natječe se na Svjetskom natjecanju FLL u Houstonu. Inače, First Lego Leaguea (FLL) najmasovnije je svjetsko natjecanje iz područja STEM-a, pokrenuto još 1998. godine.

Na kraju, ako sami na ribarnici naletite na plavog raka, ne bojte se prihvatiti izazov. U nastavku vam donosimo jedan od recepata iz kuharice ovih mladih ljudi koji je za njih osmislio i pripremio chef Bruno Vokal iz 360, dubrovačkog restorana s Michelinovom zvjezdicom.

image

Zanimljiv dodatak svakom receptu, pored težine i vremena potrebnog za pripremu, jest i nutritivna vrijednost jela

Kuharica Plavog Raka

JUHA OD PLAVOG RAKA
Za 4 osobe

Trebat će vam:
1 kg plavog raka, presjeći na pola
120 g sitno sjeckanog luka
100 g sitno sjeckanog poriluka, samo bijeli dio
200 g mrkve, narezane na kockice
5 g sjeckanog češnjaka
250 g krumpira, narezanog na kockice
175 g kukuruza
25 g bijelog vina
20 g slatkog bijelog vina ili slatki vermut
10 g konjaka
850 g pileće juhe
100 g kiselog vrhnja, domaćeg
sitno sjeckani vlasac
50 ml maslinova ulja
sol
papar
lovorov list

Priprema:
Prije kuhanja, raka očistimo tako da se glava odvoji i makne donji dio glave zajedno sa zelenom unutrašnjosti.

Na ugrijanom maslinovom ulju naglo prepržiti plavoga raka prerezanoga na pola. Izvaditi ga te u isti lonac dodati luk, poriluk, mrkvu i češnjak. Sotirati na srednje jakoj temperaturi 3-4 minute.

Deglazirati konjakom te flambirati. Kada se plamen ugasi, dodati bijelo vino te pustiti da ispari, a zatim i slatko bijelo vino ili vermut te isto tako pusititi da ispari. Podliti pilećom juhom, dodati krumpir te kukuruz i vratiti rakove. Na vrh dodati list lovora.

Kuhati 20 minuta na laganoj vatri te nakon toga izvaditi rakove i prohladiti ih. Očistiti što više mesa iz rakova te ga vratiti u juhu.

Još vruću juhu završavamo s kiselim vrhnjem, sitno sjeckanim vlascem te solju i paprom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2025 16:25