
Pod zalaskom sunca, među stijenama koje podsjećaju na površinu Marsa, 12. travnja na plaži Jadra u Staroj Novalji održat će se gastronomski spektakl pod nazivom "MarsOvca". Ova jedinstvena manifestacija posvećena je paškoj ovci, simbolu otoka Paga, čije meso i mliječni proizvodi predstavljaju vrhunac hrvatske gastronomije. Kroz ovaj događaj promovira se bogata gastronomska tradicija otoka koja seže daleko izvan granica poznatog Hotela i restorana Boškinac, pokazujući kako cijeli otok diše kroz svoje autohtone okuse.
Paška ovca, hraniteljica i simbol Paga, prilagođena je surovom otočkom kršu i aromatičnom bilju koje obogaćuje bura. Njezino mlijeko daje slavni paški sir, dok je meso paške janjetine cijenjeno zbog svoje nježnosti i bogatstva okusa. "MarsOvca" slavi ovu tradiciju kroz niz jela koja predstavljaju otok u njegovoj punoj autentičnosti. Na meniju će se naći trgana janjetina u paljenom kruhu, janjeća srca na vatri, panirani mozak u janjećoj masti, sporo pečena rebra te panna cotta od skute i lavande – sve pripremljeno na otvorenom ognju uz zvuke mora i svjetlost baklji.
Dodatnu vrijednost događaju donosi sudjelovanje najboljih ugostitelja s područja Novalje i Stare Novalje. Hotel Boškinac, predvođen vlasnikom Borisom Šuljićem, poznat po svojoj kreativnoj interpretaciji otočkih okusa i filozofiji spore hrane, bit će jedan od glavnih sudionika. Uz Boškinac, pridružit će se i ponajbolji riblji restoran Novalje Starac i More, koji slovi kao nezaobilazno mjesto za ljubitelje svježih morskih jela. Svoj doprinos dat će i ostali klasici novaljske gastronomije poput restorana Riva, Antonio, kao i Konoba Težak iz Metajne te drugi lokalni ugostitelji koji će svojim specijalitetima obogatiti ovu hedonističku večer.
Ovaj događaj nije samo prilika za uživanje u vrhunskoj hrani već i slavlje svega što otok Pag predstavlja, tradiciju, prirodu i zajedništvo. "MarsOvca" stavlja naglasak na ono što čini Pag posebnim: ovcu kao simbol težačkog života i otočkog identiteta te bogatu gastronomsku baštinu koja se prenosi generacijama.
Osim što je gastronomski spektakl, "MarsOvca" dolazi u idealno doba godine kada je otok Pag možda najljepši. Proljeće donosi buđenje prirode, miris aromatičnog bilja i poljana te spokoj bez gužvi ljetnih turista. Ovo je odlična prilika da posjetitelji dožive Pag u njegovom najautentičnijem izdanju – kroz okuse, mirise i prizore koji pričaju priču o ovom jedinstvenom, kamenom otoku.
Događaj započinje 12. travnja u 17:00 sati na plaži Jadra u Staroj Novalji. Organizatori (Turistička zajednica Grada Novalje, Grad Novalja i Udruga obrtnika) pozivaju sve ljubitelje dobre hrane da budu dio ovog nezaboravnog iskustva koje slavi ljepotu Paga kroz gastronomiju, priču i prizore koji su jedino mogući na jedinstvenom otoku Pagu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....