Svatko tko je unazad osam godina pohodio tržnicu Trešnjevka, sigurni smo, već dobro poznaje jedno od omiljenih tamošnjih mjesta za gablec - Platz. Izmijenilo se ovdje nekoliko postava i nekoliko koncepata, ali ime je uvijek ostalo isto. Prisjetimo se, svojevremeno je u kuhinji Platza svoja za to vrijeme i mjesto prilično inovativna jela kuhala i ekipa iz današnjeg KAI Street Fooda, a danas se, u duhu adrese na kojoj se nalazi, ovdje odlazi na tanjur domaće goveđe juhe, dobre sarme ili kakvog bogatog mesnog pečenja.
Budući da u sklopu naše rubrike Zagrebački gableci pohodimo upravo mjesta s dobrim gablecima, Platz nismo mogli zaobići.
Po dolasku u restoran, shvatili smo kako je ovo, kao i zadnji put kada smo u Platzu bili prije nekoliko godina, itekako popularno mjesto. U 12:30 sati na kišni radni dan gotovo svi stolovi bili su popunjeni. Da bismo napravili nekoliko fotografija, čekali smo otprilike sat vremena, kada se gužva smanjivala i kada smo uhvatili nekoliko praznih stolova.
"Danas još i nije tako velika gužva kako zna biti, ljudi baš vole ovo mjesto", s osmijehom nam je komentiralo simpatično osoblje.
Između nekoliko jela s dnevnog menija, odabrali smo domaću teleću juhu (a nude još i krem juhu od šampinjona i od rajčica), sarmu s pire krumpirom te svinjske medaljone na žaru s kroketima. Jela koja smo, promatrajući goste, uočili na najviše tanjura u lokalu.
Osim toga, nudili su još i varivo od leće i kiselog zelja s domaćom češnjovkom, svinjsko pečenje s dinstanim zeljem, pljukance s teletinom, teleći šnicl u saftu s rižom i nekoliko ribljih jela. Cijene se kreću od 2,20 eura za juhe, preko 6,90 za varivo i oko 10 eura za glavna jela s prilogom. Deserti poput palačinki, čokoladne torte i monte kocki koštaju 3,40 eura, a tiramisu i savijača od jabuka 2,20 eura. Mi smo se odlučili za monte kocku i savijaču od jabuke.
Porcije u Platzu zbilja su konkretne i nakon taman kiselkaste, utješne sarme i medaljona s finom aromom dima, bili smo i više nego siti. Jela su ovdje i dalje korektno pripremljena pa na cijeli ručak nismo imali baš niti jednu zamjerku, a činilo nam se da su istog mišljenja i gosti za drugim stolovima. Simpatično osoblje, naime, neprestano je po restoranu kružilo skupljajući prazne tanjure i zamjenjujući ih novima.
Šećer na kraju, deserti su došli u povećim porcijama i, iako ih nismo mogli završiti, štrudla od jabuka bila nam je zbilja dobra, a dva komada za cijenu od 2,20 eura učinila su nam se kao zbilja dobra vrijednost za novac.
Ono što daje posebnu čar ovom mjestu, svakako vrijedi spomenuti, je činjenica da nude samo gablec i navečer se ne pretvara u nešto što nije. Naslonjeno na tržnicu, koja daje poseban šarm, ovo je toplo, ugodno uređeno mjesto gdje vam neće biti žao potrošiti 10-ak eura na topli, domaći ručak, a dio ćete, ako na tržnicu Trešnjevka niste došli previše gladni, čak ponijeti i kući. Radno vrijeme je do 18 sati pa i to svakako imajte na umu kada se u Platz zaputite na gablec ili kasniji ručak.
Druge tekstove iz serijala Zagrebački gablec pročitajte ovdje, ovdje i ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....