U slučaju da ulazite u onu skupinu ljudi koji nakon uskršnjih blagdana ne staju s pripremom omiljenih torti i kolača, za vas imamo nekoliko stvarno korisnih savjeta. Vjerujemo kako vam se, baš kao i nama, do sada nebrojeno puta dogodilo da kolač koji pripremate ispadne presuh ili jednostavno nema okus koji ste zamišljali. Ponekad su za to krivi omjeri, ponekad pretjerano miješanje, a ponekad temperature, no činjenica jest da suh ili nedovoljno aromatičan biskvit može uništiti baš svaku slasticu. Upravo zato, pripremili smo vam mali vodič koji će spasiti svaki presušeni komad torte i na jednostavan način ga transformirati u poslasticu kojoj ćete se poželjeti vratiti.
TORTA OD JABUKA, BANANA I MAKA
Sirup spašava stvar
Kod pripreme biskvitnih kolača pri ruci je uvijek dobro imati jednostavan sirup pripremljen od vode i šećera. Pripremite ga tako da pomiješate jednaku količinu vode i šećera pa kuhajte dok se šećer ne otopi i ne dobijete gusti sirup. Pripazite, ne želite dobiti karamelu već tekući, nešto gušći sirup koji zatim možete nadograditi dodacima kao što su svježe voće ili alkohol po želji, a koristiti ga možete i zasebno. Upravo će takav jednostavan, šećerni sirup biti onaj jedan dodatak zbog kojeg će vaši biskviti biti sočniji, a torte i kolači ukusniji. Također, brojni slastičari savjetovat će vam premazivanje biskvita sirupom odmah po vađenju iz pećnice, dok je još vruć i spreman upiti tekućinu.
ČOKOLADNI KOLAČ S KAVOM BEZ JAJA
Biskvit jednostavno izbodite prstima ili čačkalicom, poprskajte ga željenom količinom sirupa i pustite da se ohladi pa slažite tortu ili kolač na klasičan način.
Pokušajte i sa sokovima ili mlijekom
U slučaju da prekasno shvatite da se biskvit presušio i jednostavno nemate vremena za kuhanje sirupa, poslužiti se možete i, primjerice, zaslađenim sokom od kompota, cijeđenom narančom ili limunom, a ovismo o tome kakav kolač pripremate, dobra opcija uvijek će biti i kuhana kava ili čaj po želji. Također, koristiti možete i slatko vrhnje ili kokosovo mlijeko, pa čak i likere ili drugi slađi alkohol po želji.
Dobro je spomenuti i kako pri dodavanju željene tekućine na biskvit valja pripaziti i na količine. Previše sirupa ili drugih dodataka biskvit može učiniti preteškim te sklonijem pucanju, ali i težim za baratenje kada na red dođe slaganje torte.