Koliko ste pažljivi oko bacanja ulja koje vam preostane nakon prženja pomfrita, krafni, fritula, gavuna i svih drugih delikatesa koje iziskuju pripremu u dubokom ulju? Odvajate li to ulje zatim u boce i nosite li ga na reciklažu na propisana mjesta, ostavljate li ga na benzinskim crpkama i u reciklažnim dvorištima?
Upravo je gnjavaža koju predstavlja bacanje ulja koje ostane nakon kuhanja jedan od razloga zašto se mnogima ne da prečesto upuštati u pripremu prženih specijaliteta, premda je riječ o ukusnim i utješnim jelima. A što bi se dogodilo kada bi čišćenje nakon prženja bilo brzo i jednostavno? Vjerojatno bismo svi puno češće pržili!
Nedavno je na stranicama časopisa Food & Wine objavljen popis ljudi i proizvoda koji će promijeniti način na koji jedemo i pijemo u 2023. godini, a među njima se našao i FryAway. Ova američka tvrtka proizvodi netoksični učvršćivač ulja na biljnoj bazi, osmišljen kako bi potrošačima olakšao odlaganje korištenog ulja za kuhanje i time smanjio štetu za okoliš. Iako su iz Japana već proizašli brojni slični proizvodi, ovaj američki nedavno je privukao medijsku pozornost i interes javnosti.
Osnivačica brenda Laura Lady, i sama ljubiteljica hrskavih, pohanih i prženih jela, zgrožena učinkom koje otpadno ulje iz domaćinstva ima na kućanstvo i okoliš, kao i na nedovoljno praktične metode za njegovo odlaganje, dala si je zadatak razviti pametnije rješenje. Tijekom pandemije pokušavala je otkriti na koji način djeluju postojeća japanska sredstva za očvršćivanje ulja i pronašla je metodu kako manje zasićenu masnoću kemijski učiniti zasićenijom tako da se skrutne. Upravo je tako 2021. godine nastao FryAway. Kako bi unaprijedila poslovanje, ove je godine Laura Lady sa svojim proizvodom nastupila na popularnoj televizijskoj emisiji Shark Tank i dobila potrebna sredstva koja su joj omogućila distribuciju njenog proizvoda.
FryAway djeluje tako da se još vruće ulje posipa netoksičnim prahom na biljnoj bazi, promiješa i pusti da se ohladi. Tijekom hlađenja samo ulje se stvrdne, što olakšava njegovo odlaganje u smeću i kompostiranje, umjesto da završi u plastičnoj vrećici ili posudi pa u smeću, ili čak u odvodu. Manje količine masnoće i ulja pomoću ovog praha stvrdnut će se već za 20-ak minuta, dok će za više litara ulja trebati veća količina praha i puno više vremena da se stvrdne.
FryAway proizvodi se na njihovoj službenoj stranici mogu naručiti i za dostavu u inozemstvo, no odlučite li probati, obratite pozornost na moguće troškove dostave, kako vas ne bi iznenadili.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....