NOVO MJESTO

Uskoro se u centru otvara lokal kakav Zagreb još nije imao, mogao bi biti hit

Ekipa iz Chi specialty kafića iz Trogira u Zagrebu otvara lokal koji spaja koncept dućan, pržionicu kave i hranu

Zagrebačka specialty scena u stalnoj je ekspanziji. Riječ je o kontinuiranom rastu trenda čije su temelje prije više od desetljeća postavili, prilično hrabro, Nik Oroši u EllisCaffeu, a potom Matija Belković i Hrkač kroz Cogito, te u relativno ranoj fazi razvoja i Ivan Leko u svojem Express Baru.

Danas, a osobito tijekom protekle tri godine, specialty kafići - ili barem oni koji takvu kavu uvrštavaju u ponudu - doživljavaju snažnu ekspanziju. U tom su razdoblju s radom započeli i neki od danas najrelevantnijih aktera na sceni, poput Luta Specialty Coffeea i Brooma na Dolcu, što potvrđuje tezu o nikad vitalnijem tržištu. Naravno, neizbježna posljedica takvog naglog rasta jest i pojava nemalog broja objekata koji ne razumiju koncept specialty kave, no riječ je o očekivanom nusproduktu širenja scene.

image
Darko Tomas/Cropix

No, novo mjesto u centru, sudeći prema razgovoru s vlasnicima, moglo bi biti drukčije. Riječ je o zagrebačkoj podružnici, odnosno potpuno novom konceptu trogirskog specialty brenda Chi Coffee. Izvorni Chi Coffee otvoren je 2023. godine u Trogiru kao projekt Josipa Mijatovića, entuzijasta čiji se interes za specialty kavu razvio kroz brojna inozemna putovanja. Nakon što je trogirska lokacija postigla zamjetan uspjeh, Mijatović i njegova partnerica Zoja Begović odlučili su proširiti poslovanje na Zagreb te započeti novo, kompleksnije poglavlje.

image

Zoja i Josip

Chi Coffee

Uskoro tako u centru Zagreba ovaj dvojac otvara prostrani lokal koji objedinjuje nekoliko povezanih cjelina. Primarni segment čine pržionica i specialty kafić. Mijatović će kavu pržiti samostalno, dok će sirovinu, prema najavama, nabavljati putem renomiranih dobavljača zelene kave, poput Nordic Approacha.

Drugi segment ponude oslanja se na brunch, no konceptualno odmiče od generičkih jelovnika. Umjesto toga, teži se rustikalnijem pristupu kakav je čest u lokalima u Beču, poput Meinklanga. Ipak, gastronomska ponuda bit će uvedena postupno; u inicijalnoj fazi fokus će biti na pekarskim proizvodima i kolačima, dok se uvođenje cjelovitog brunch menija planira unutar nekoliko mjeseci nakon otvorenja, po finalizaciji kadrovskih rješenja u kuhinji. Cjelinu će zaokruživati i koncept-trgovina Nar s asortimanom predmeta za dom. Takva hibridna tipologija prostora, koja podsjeća na etablirane europske primjere poput La Cabre u Kopenhagenu, u Zagrebu dosad nije viđena u ovakvom obliku.

image
Chi Coffee

Za istinske poznavatelje specialty kave, ključan tehnički novitet bit će implementacija sustava pripreme kakav na hrvatskom tržištu dosad nije viđen. Riječ je o Modbaru, vizualno impresivnom under-counter sustavu za espresso koji predstavlja prilično hrabar poslovni i logistički pothvat. Naime, Modbar radikalno mijenja ergonomiju šanka uklanjanjem fizičke barijere masivnog aparata, čime gost dobiva neometan, gotovo teatralan uvid u cjelokupni proces ekstrakcije.

image
/Instagram

Takav pristup zahtijeva visoku preciznost i disciplinu u radu barista, no zauzvrat nudi razinu interakcije i transparentnosti kakva je u standardnim okvirima gotovo neizvediva. Ponudu će, prema najavama, nadopunjavati i posebne varijante kakaa te razni napitci.

Sinteza vlastite pržionice, specifične tehnologije i maloprodajnog modela sugerira kako je zagrebački Chi Coffee projekt visokih ambicija koji nastoji preslikati standarde prisutne u razvijenijim europskim središtima. Ostaje za vidjeti hoće li konačna realizacija, najavljena za naredne mjesece, u praksi opravdati očekivanja koja ovakav tehnički i logistički postav neminovno nameće. Veselimo se otvaranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. prosinac 2025 12:00