Ovo je stvarno nešto što morate napraviti! Domaći temeljci imaju daleko više okusaod onih kupovnih, a uopće ih nije problem napraviti. Samo trebate imati malo vremena kako biste pazili da voda lagano i mirno krčka. Temeljac možete zamrznuti u vrećicama za zamrzavanje u željenim količinama i koristiti ga kada god vam odgovara. Nekako najviše koristimo pileći, riblji i goveđi teeljac, pa vam donosimo receptiće za svaki od njih!
Pileći temeljac
- 2 kg pilećih kostiju (krilca, hrbati, kosti bataka i zabataka, vrat)
- 5 češanja češnjaka
- celer
- 2 luka
- 2 mrkve
- 3 lovorova lista
- svježi ružmarin
- svježi peršin
- svježa majčina dušica
- 5 zrna papra
- 6 litara vode
Pileće kosti, češnjak, povrće, začinsko bilje i papar staviteu veliku posudu za kuhanje. Dodajte 6 litara vode i pustite da proključa pa onda vatru smanjite. Neka krčka 3-4 sata te temeljac procijedite kroz sito. Pustite da se ohladi na sobnoj temperature, a onda ga prebacite u vrećice za zamrzavanje i zamrznite. Tako pripremljen temeljac vam može trajati 2-3 mjeseca.
Riblji temeljac
- 1 kg ribljih kosti i glava
- 1 veliki luk
- 1 veliki poriluk
- 1 lovorov list
- svježi peršin
- svježa majčina dušica
- 3 zrna papra
Riblje kosti isperite u hladnoj vodi. Stavite ih u veliki lonac, dodajte sve ostale sastojke i 3 litre vode. Pustite da voda proključa i onda smanjite na laganu vatru. Svu pjenu koja se prikaže na površini vadite van sa žlicom. Napravite ostatak postupka na isti način kao i s pilećim temeljcem.
Goveđi/teleći temeljac
- 2 kg telećih ili goveđih kosti sa koštanom srži
- 4 mrkve
- celer
- 2 luka
- 5 češnjeva češnjaka
- svježi peršin
- svježa majčina dušica
- 2 lovorova lista
- 5 zrna papra
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kosti prvo prepržite na tavi, oko 20 minuta. Izrezanu mrkvu, celer, češnjak i luk ubacite u tavu i pržite još 20 minuta. Sve prebacite u lonac za kuhanje, dodajte 6 litara vode, začine i papar. Neka voda proključa, onda vatru smanjite i tako kuhajte 3-4 sata. Procijedite i zamrznite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....