
Restoran Plates u londonskom Old Streetu odnio je laskavu titulu prvog veganskog restorana u Engleskoj koji je nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Glavni chef Kirk Haworth oduševio je Michelinove kritičare svojim plant-based jelima te tako postao jedan od sedam veganskih restorana u svijetu koji se može pohvaliti tim uspjehom.
Restoran vode brat i sestra Kirk i Keeley Haworth, a posluje niti godinu dana s obzirom na to da su svoja vrata otvorili u srpnju 2024. godine.
Cilj restorana Plates je jasan - promijeniti percepciju o tome kako se voće, povrće i biljke mogu transformirati, a čini se da njihovu priču mnogi žele slijediti s obzirom na to da ćete se morati ozbiljno potruditi ako želite uhvatiti mjesto kako bi probali jedan od dva degustacijska menija po cijeni od 75 funti i 90 funti po osobi. U oba menija uključena su jela poput kabocha juhe od tikve i đumbira s okruglicama od krumpira, sporo kuhani poriluk s kremom od kestena, sourdough kruh s maslacem od spiruline ili, recimo, maitake s molom od crnog graha.
U ponudi imaju još i lazanje od leće, sladoled od rižinog pudinga i rabarbare te gateau od sirovog kakaa s višnjama te sladoledom od cvijeta kokosa. Tu su i rižoto od crnog tartufa i artičoke s crvenom narančom i prženim lješnjakom.
Restoran ima 25 sjedećih mjesta, a zanimljivo je kako šank oko otvorene kuhinje omogućuje troje gostiju ili solo posjetiteljima priliku za ručak ili večeru na pultu s chefom kako bi svjedočili pravoj kulinarskoj akciji. Takav, gotovo pa privatan chefs table, svakako je iskustvo koje treba doživjeti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....