Iza elegantne fasade restorana Le République, ručak je u punom jeku. Gosti - turisti i lokalci, uživaju u organskim sastojcima koje priprema chef Sébastien Richard, nositelj Michelinove zvjezdice. Ali Le République nije običan restoran. Zapošljava, među ostalima, bivše zatvorenike, a oko 40 posto gostiju plaća svoj obrok od tri slijeda samo 1 euro. Neki od njih prvi put u životu sjede u restoranu.
Ovaj lokal pripada mreži tzv. “restorana solidarnosti” (restaurants solidaires), kojih u Marseilleu ima desetak, a funkcionira kao društveno poduzeće s misijom pomoći zajednici. Jedan od poznatijih primjera je L’Après M, restoran koji su bivši zaposlenici otvorili nakon zatvaranja obližnjeg McDonald’sa. Prostor su otkupili i pretvorili u socijalni restoran, gdje se poslužuju gourmet burgeri kreirani od strane trostruko nagrađenog Michelinovog chefa. Osim toga, organiziraju i besplatnu dostavu zdravih obroka potrebitima.
Najnoviji restoran solidarnosti, Chaleur, otvoren je pak u lipnju 2025. Ručak s vinom stoji oko 25 eura, no oni koji su u financijskim poteškoćama mogu jesti isti meni za "tarif suspend", od samo 8 eura.
Subvencionirani obroci i povjerenje
U Marseilleu cijene ovise o filozofiji svakog restorana. Neki, poput Le Républiquea, surađuju s udrugama koje subvencioniraju obroke za 1 euro, dok drugi, poput Chaleura, rade na povjerenje.
"Nas ispunjava to što naš rad povezuje ljude i pomaže zajednici", kaže Raphaël Raynard, suosnivač Chaleura. Njihov tim redovito poslužuje besplatne kave beskućnicima i nedavno je donirao 300 obroka štrajkašima.
Njegova partnerica, Nausicaa Roux, vjeruje da Marseilleova uloga “svjetionika raznolikosti” objašnjava uspjeh ovakvih inicijativa. Tijekom 2.600 godina grad su oblikovali valovi migracija, od Grka u antici, preko židovskih obitelji koje su bježale, do Armenaca u 20. stoljeću. "U Marseilleu postoji stvaran osjećaj zajedništva koji ne postoji u Parizu ni u Londonu", kaže Roux.
"Ljudi osjećaju moralnu obvezu pomoći, jer svaki peti stanovnik grada rođen je izvan Francuske."
Hrana je u Marseilleu najmoćnije sredstvo društvene povezanosti. U siromašnijem kvartu La Cabucelle, nekadašnjoj četvrti proizvođača sapuna, prosječna primanja jedva prelaze 975 eura mjesečno, oko 500 eura manje od gradskog prosjeka.
Tu je Léna Cardo otvorila Le Réfectoire, restoran, dnevni boravak i društveni centar u jednom, koji od travnja 2024. nudi organske obroke po pristupačnim cijenama.
Prostrani, bijelo obojeni interijer spaja restoran, knjižnicu, vrtić i informativni centar. "Svaki ponedjeljak dolazi profesorica povijesti i besplatno drži satove francuske povijesti za mame", kaže Cardo.
"Utorkom savjetnica pomaže ljudima oko zapošljavanja. Možemo biti mjesto gdje roditelj uči francuski, a mlada osoba pronalazi posao."
Ipak, ono što privlači goste jest hrana i dnevni meni koji košta oko 12 eura. Srijedom kuhinju preuzimaju lokalni kuhari iz Konga i Maroka, a višak zarade ulaže se u kulturne i društvene programe.
"Zapošljavali smo osobe s autizmom, samohrane majke koje nisu radile 20 godina, ljude koji ne znaju čitati", objašnjava Sylvain Martin, suosnivač restorana Le République.
Neki zaposlenici dolaze iz zatvora Baumettes, najstrožeg u Marseilleu, gdje se nalazi i poseban restoran solidarnosti, Les Beaux Mets (“lijepa jela”), koji vodi poznati chef Gérald Passedat. Ondje zatvorenici uče kuharske vještine, a 75 posto njih nakon izlaska pronađe posao ili dodatnu obuku, dijelom zahvaljujući partnerstvu s Le Républiqueom.
Dostojanstvo za 1 euro
Na kraju se postavlja pitanje, kako netko može večerati za 1 euro? "Sklopili smo ugovore sa stotinu udruga koje rezerviraju obroke po toj cijeni", kaže Martin.
"Račun svatko dobije diskretno, kako bi se sačuvalo dostojanstvo gostiju." A što ako netko zlorabi sustav?
"Ako si dovoljno sebičan da to učiniš, tvoj je problem", kazao je Martin.
Uostalom, mjesta poput Le Républiquea, Chaleura ili Le Réfectoirea pokazuju da fina gastronomija može imati veliko srce, a da se najbolje stvari u životu ponekad dobiju za samo 1 euro.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....