Kako su ovih dana najavili organizatori, a njihovu najavu na domišljat način prenio Mate Janković, na ovogodišnjem izdanju Weekend Food Festivala pojavit će se slavni Marco Pierre White.
Marca Pierrea Whitea mnogi nazivaju najvećim buntovnikom i rock‘n‘roll zvijezdom među chefovima, a poznat je i kao najmlađi chef koji je svom restoranu donio tri Michelinove zvjezdice te kao prvi celebrity chef. Poznat je i po tome što je na vrhuncu karijere odlučio stati i zvjezdice vratiti.
Zanimljivo je dodati da je Pierre White svoju kuharsku karijeru započeo još sa 16 godina, kada je u London stigao, kako sam prepričava, s tek nešto više od 7 funti u džepu, kutijom knjiga i vrećicom s odjećom. Kuhinju je prvi put vodio s 24 godine, kada je u njegovoj kuhinji kuhao i tada mladi Gordon Ramsay (legenda govori da je Pierre White Ramsaya uspio čak i rasplakati), a s 33 godine postao je najmlađi chef koji je svom restoranu donio tri Michelinove zvjezdice.
Osim Ramsaya, Pierre je u kulinarskom smislu odgojio cijelu jednu generaciju danas iznimno uspješnih chefova. Kroz njegovu su kuhinju prošli, primjerice, Heston Blumenthal, Eric Chavot i Matt Tebbut, prilično poznata i važna imena na britanskoj, ali i svjetskoj gastronomskoj sceni.
Osim toga, njegova knjiga ‘White Heat‘ također je utjecala na smjer kojim su kasnije krenuli neki od poznatih chefova te se smatra jednom od najutjecajnijih kuharica u posljednjih 20 godina.
Zanimljivo razdoblje njegove karijere je i kraj 1999. godine, kada je shvatio da je postigao sve što je htio i odlučio se umiroviti, a zatim i vratio Michelinove zvjezdice. Tada se okrenuo privatnom i opuštenijem načinu života, no osam godina kasnije, Pierre White se vratio na scenu, i to na televiziju. Sudjelovao je u stvaranju kulinarskih showova kao što su Hell‘s Kitchen, The Great British Menu, a pojavio se i u australskom MasterChefu.
Nakon toga, svoje je ime pretvorio u brend i otvorio nekoliko tematskih restorana kao što su Marco Pierre White Steakhouse Bar & Grill, Marco‘s New York Italian, Mr White‘s English Chophouse, Wheeler‘s of St James‘s Oyster Bar & Grill i drugi, a u suradnji sa svojim nekadašnjim mentorom, Pierreom Koffmanom, svojevremeno je otvorio i englesko-francuski restoran Koffman & Mr White‘s. Također, Pierre White je kroz karijeru održavao i radionice kuhanja i imao nekoliko drugih projekata.
No, iako je Pierre White danas ozbiljan ugostitelj i edukator, javnost i dalje uspijeva iznenaditi svojim istupima. Prije nekoliko godina tako je rekao da, kada umre, želi biti kremiran u peći za pizzu, a potom želi da se njegov pepeo prodaje na gram, pa čak i koristi kao sastojak za tijesto za kruh.
Marco Pierre White, dakle, dolazi u Hrvatsku i to je prilično velika stvar. Znaju to dobro svi gurmani i zaljubljenici u gastronomiju koji već godinama napeto prate svjetsku scenu pa se, sasvim opravdano, s velikim uzbuđenjem čekaju nove informacije o ovogodišnjem izdanju popularnog domaćeg gastro festivala, koji će se održavati od 11. do 13. travnja u Rovinju. Više informacija potražite na službenim stranicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....