KOŠTAJU DO 220 EURA

U hotelu Esplanade nude vjerojatno najskuplje koktele u cijeloj zemlji, isprobali smo ih

Ovih smo dana posjetili bar hotela Esplanade, gdje nam je barmen i manager bara Vjenceslav Madić prezentirao tri nova, ekskluzivna koktela

Esplanadin bar manager i barmen s dugogodišnjim iskustvom Vjenceslav Madić, ovih je dana gostima za svojim barom predstavio nekoliko noviteta. Među njima našla su se i tri sasvim posebna koktela, koji su odmah izazvali pažnju znatiželjnih gostiju, ali i šire javnosti. Razlog su sastojci koje u njima koristi, moćne kombinacije kakve se viđaju rijetko ili nikada, ali i cijene, koje se kreću do čak visokih 220 eura.

"Prije dvije godine za Esplanade bar napravio sam cjenik koji je u mnogočemu odskakao od klasičnih cjenika koktel ili nekog bara općenito. Pritom mislim na ponudu i prezentaciju pića te, naravno, uslugu. Prošle godine smo to još podigli na viši nivo dodavanjem koktela i posebnih bezalkoholnih koktela koji su uključivali posebnu pripremu ispred gosta i to je do danas izrazito dobro prihvaćeno i naši vjerni gosti i gosti koji prvi puta dođu u Esplanade Bar oduševljeni su idejom i pristupom. Tako smo i došli pred treći izlazak u javnosti s najnovijim cjenikom koji uključuje doista posebnu ponudu, ali i mijenja poimanje Esplanade bara stavljajući ga po tome u ICONIC kategoriju", ispričao nam je Vjenceslav Madić, poznat i kao Master Kishoni.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Objasnio nam je da je na ideju došao inspiriran stalnim promjenama i novitetima u svijetu koktela te kako smatra da je biti u korak s trendovima i stilovima danas za jednog barmena iznimno važno. Ipak, dodao je, smatra da je ponajprije važno upoznati klasike i naučiti sve o destilatima, procesima proizvodnje, likerima, voću, povrću i začinima koje jedan koktel čine posebnim.

Upravo zato, smatra da i nakon desetljeća iskustva i rada u ovom poslu, uvijek ima mjesta za napredak i nova znanja. To se pokazalo točnim i kada je nedavno, u čast 100. rođendana hotela Esplanade, imao zadatak osmisliti 10 koktela koji će, svaki za sebe, predstavljati po jedno desetljeće. Istraživao je i promišljao i napravio nešto što danas i sam smatra zbilja posebnim.

"Ti kokteli ne samo da predstavljaju doba za koje su napravljeni, već ga današnji sastojci koje imamo i tehnike rada koje radimo dovode u konekciju da doista uživate u okusima od prije nekoliko desetljeća u stvarnom sadašnjem vremenu. Spremajući se za tako veliki čin, izdvojili smo tri koktela koje smo nazvali ‘Esplanade Highlights‘. Oni su po svojim ultra premium sastojcima doista fenomenalni, ali i po prezentaciji i izgledu koji to prati", rekao nam je Madić.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Nastali su tako Paradise garden, Esplanade Royal i Pedro, kokteli u kojima Master Kishoni kombinira konjak, sherry vino, blago prženu kavu iz Brazila, kakao i med sa šafranom, zatim rum, poznati francuski liker Green Chartreuse i Dom Perignon iz 2013. godine i, na kraju, 18 mjeseci u hrastovim bačvama odležanu tekila, mezcal i Palo Santo cordial.

"Kod Paradise garden misao vodilja bila mi je još više istaknuti posebne okuse koji prožimaju ovaj konjak s voćnim notama poput sherry vina, koji sam prožimao s blago prženom kavom iz Brazila, kakaom i medom s šafranom. Tako da njegov bogat i kompleksan okus još više dolazi do izražaja uz voćnost i medenost. Esplanade Royal koktel je jedan od onih kod kojeg već po samom imenu očekujete nešto profinjeno, a tako i izgleda, dok je Pedro koktel jednostavnog imena, ali kompleksnog okusa. Ovdje smo htjeli izraziti mirise koje karakteriziraju note balzama već poznate u doba starih Egipćana i prvih hebrejskih plemena, a to dolazi od cordiala Palo Santo, koji se proizvodi od legendarne biljke koja tjera zle duhove i raste u botaničkoj oazi Gran Chaco u Južnoj Americi. Njegov drveni, zadimljeni profil savršen je element za stvaranje nepogrešivih koktela s toplim notama", objasnio nam je Master Kishoni.

image
Biljana Blivajs /Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Isprobali smo sva tri koktela i složili se da je svaki zbilja poseban na svoj način. Paradise garden je moćan i možemo zamisliti da u njemu uživamo dok dugo i polako promišljamo o životu, dok su Esplanade Royal i Pedro svježiji, iako i dalje intenzivni kokteli koje bismo radije ispijali u dobrom društvu u ugodnom ambijentu hotela Esplanade.

Na kraju, mnogima najzanimljivija stavka su cijene. Madić se osvrnuo i na to te rekao kako je svjestan da su cijene nešto više nego cijene redovnih koktela u Zagrebu i u Hrvatskoj, ali i da smatra kako cijelo iskustvo pruža više nego dobru vrijednost za novac.

"Najbitnije je stvoriti našem gostu pojam ‘vrijednosti za novac‘, što smo, vjerujem, i postigli, jer doista kako sam i napomenuo s početka teksta, radi se o posebnim sastojcima, tehnikama izrade i načinom posluživanja. Kokteli imaju cijenu 220 eura, zatim 160 i 60 eura."

BEZALKOHOLNI KOKTELI I PJENUŠAVI ČAJEVI

Za one koji ne piju alkohol, ali ih zanimaju kokteli, Master Kishoni otkriva da u ponudi Esplanade bara odnedavno imaju i nekoliko novih bezalkoholnih varijanti omiljenog pića, poput primjerice, bezalkoholnog gin&tonika, koji je ujedno organski i veganski certificirani.

"Brick Gin predstavlja minimalistički užitak u džinu i njegov sastav od tri sastojka bobica smreke, bergamota i majčine dušice ističu zašto je najpopularniji organski gin. Ovaj Gin & Tonic za aperitiv je pravi izbor, a preporučujemo ga i za osvježenje. Dakle, ako vozite, dojite bebu ili apstinirate od alkohola iz drugih razloga, to ne znači da morate ostati bez dobrih koktela i dugih pića. Bez šećera i bez alkohola", rekao je Vjenceslav Madić te dodao kako u ponudi imaju i bezalkoholne pjenušave čajeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 06:03