Da je riba zdrava, to više i pjevaju i vrapci na grani. Lagana je, obiluje proteinima i zdravim masnim kiselinama i kao takva jedna je od najpoželjnijih namirnica koje možete konzumirati kako biste postali i ostali zdravi.
Međutim, neke vrste ipak donose posebne blagodati za zdravlje. Dakle, koje su to najzdravije vrste ribe?
Losos, tuna, pastrva, ukratko: masne ribe. Zašto? One su jedan od najvažnijih izvora masnih kiselina omega-3. Mnoga istraživanja pokazuju da njihovo redovito konzumiranje osjetno smanjuje smrtne srčane udare, a sprečava i recidiv infarkta.
Skuša se nekada smatrala hranom za siromahe, a sad se nalazi na listi najpoželjnijih namirnica. U 100 grama sadrži 223 kalorije, ima visok postotak omega-3 masnih kiselina i idealna je za reguliranje krvnog tlaka. Također je odličan izvor selena koji jača imunološki sustav. Jednako je ukusna kuhana i na roštilju. Tražite manje primjerke jer sadržavaju manju količinu žive.
Srdela obiluje nutrijentima korisnima za zdravlje. Bogata je omega-3 masnim kiselinama, zdravima za srce, kalcijem, neophodnim za zdravlje kostiju i vitaminom D. Drugi je po važnosti izvor vitamina B12.
U fotogaleriji pronaći ćete recepte s ovim zdravim namirnicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....