Otac tiramisua, kako Talijani nazivaju Ada Campeola, preminuo je ove nedjelje, 31. listopada, vijest je koja se ovih dana proširila talijanskim medijima. Campeol je, naime, bio vlasnk Le Beccharie, restorana u Trevisu gdje su popularni desert, kako se vjeruje, izmislili njegova supruga Alba i chef kuhinje Roberto Linguanotto, piše BBC.
Campeol ga je na svoj meni dodao 1972. godine i od tada je postao jedno od najprepoznatljivijih jela talijanske kuhinje, a chefovi i amateri iz cijelog svijeta kroz godine su recepturu prilagođavali sebi i svojim ukusima.
DVA RECEPTA ZA NAJBOLJI TIRAMISU
Iako postoje brojne teorije o nastanku tiramisua, većina Talijana ipak vjeruje kako je originalna receptura zapravo nastala u Trevisu te je zbog toga Ado Campaeol u Italiji bio i više nego cijenjen.
Dobro je dodati i kako je La Beccherie restoran Campeol obitelj otvorila još davne 1939. godine, a sam Ado Campeol posao je preuzeo krajem Drugog svjetskog rata. Kako piše BBC, a prema riječima Roberta Linguanotta, chefa koji je s Campeolovom suprugom izmislio tiramisu, cijela se stvar dogodila prilično slučajno, dok su pokušavali napraviti sladoled od vanilije.
Linguanotta je, naime, u zdjelu s jajima i šećerom slučajno dodao mascarpone sir i zaključio kako je krema koju je dobio sjajnog okusa. Odmah je to podijelio s Campeolovom suprugom Albom, a zatim su zajedničkim dogovorom desertu dodali i piškote umočene u kavu i sve zajedno posipali kakaom. Desert su odlučili nazvati tiramisu, što u prijevodu znači "pokupi me".
Carlo Campeol, sin Ada i Albe, za The Guardian je pak ispričao kako je njegova majka kombinaciju namirnica specifičnu na tiramisu često pripremala kako je bi kroz dan zadržala dovoljno energije, a zatim je jednostavno, zajedno s chefom Linguanottom, pretvorila u slasticu.
Tiramisu se prvi puta u medijima pojavio 1981. godine i od tada su Talijani bespovratno zaljubljeni u ovaj jednostavan, ali moćan spoj okusa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....