RECEPTI & TIPSOVI

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O BURGERIMA: Omjeri i vrste mesa, domaća peciva, savjeti i umaci zbog kojih morate zasukati rukave!

 Mario Kučera
Roštiljanje je već odavno prestalo biti samo stvar izbora, već je postalo svojevrsni ritual u kojemu se odaje najsvetija počast dobrom komadu mesa.

Pripremili: Nenad Kralj i Pantelija Pekić

A ima li omiljenije poslastice s grilla od dobrog burgera? Ako pitate pripadnike naših redova, jednoglasno će vam potvrditi da pljeskavica sljubljena sa svježim umacima i domaćim pecivom osvaja zlatnu medalju kad su delicije s roštilja u pitanju. Nije da nam je potreban poseban povod, ali dobrano smo zakoračili u proljeće, a nismo organizirali druženje na otvorenom.

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

To smo sada ispravili! Nenad Kralj i Pantelija Pekić iz Gastronomada su bili zaduženi za pripremu mesa, nezaobilazne umake i peciva, a uredništvo Dobre hrane za osvježavajuće napitke i šarene salate.

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Odlučili smo raditi pet burgera; juneći, svinjski, pureći, janjeći i posljednji koji je trebao biti božanstvena ''mutacija'' ove četiri vrste mesa. Što je na koncu i postao! Nakon vješto naložene vatre, spretno smo se bacili na formiranje pljeskavica. Neupitno je da je tajna svakog dobrog burgera, naravno, i dobro meso.

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Prilikom kupovine mesa u lokalnoj mesnici obratite pozornost na nekoliko stvari. Prvo, nemojte kupovati gotove mljevene smjese, iz jednostavnog razloga, ne znate što se u njima nalazi.

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

U burgerima koje smo mi radili smo koristili dijelove kao što su plećka i vrat, a za pureći smo odabrali zabatak s kožom. Burgeri bez umaka nikako nisu potpuni, a dečki su se potrudili napraviti pravu malu gozbu. Svježi guacamole za pureći burger, aioli i BBQ umak za burger od svinjetine, klasični hambi umak je savršeno nadopunio juneći burger za špekom, a umak od jogurta i mente je ljubio janjetinu.

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Preostalo nam je samo zasukati rukave i uživati u ovim gurmanskim remek djelima čije ćete recepte, nadamo se, i vi isprobati na svom sljedećem druženju na otvorenom.

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

SAVJETI ZA NAJBOLJE BURGERE!

  • Kod mljevenog mesa udio loja u mesu mora biti minimalno 15 posto.
  • Meso neka bude mljeveno dva puta.
  • Sol i papar mesu dodajte neposredno prije pečenja ili nakon pečenja.
  • U samo meso nemojte dodavati nikakve dodatne sastojke osim soli i papra.
  • Kod formiranja mesa za burgere oblikujte kugle težine otprilike 180 grama.
  • Prije samog pečenja meso neka bude sobne temperature.
  • Debljina mesa neka bude minimalno 1 centimetar.

Peciva za burger

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Pureći burger

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Juneći burger sa špekom

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Triple burger

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Janjeći burger

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Burger od svinjetine

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Cheeseburger

Jarun Zagreb 27042018
BURGERI
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Recepte za najpopularnije umake, priloge i savršena domaća peciva saznajte u našem specijalu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 11:57