Odabir voća
Obavezno provjerite je li voće svježe, zrelo, no i dalje dovoljno čvrsto. Uklonite sve neželjene dijelove, uključujući i peteljke i trule dijelove. Što se koštica tiče, možete ih i ne morate uklanjati, ali u svakom slučaju je pekmez lakše jesti ukoliko prethodno koštunjavom voću poput trešnji i šljiva uklonite koštice.
Potreban vam je pektin
Kako biste napravili pekmez od voća koje sadrži malo pektina (trešnje, jagode, rabarbara...), pekmezu ćete morati dodati više pektina i limunovog soka. Pektin je važan jer stvara želatinastu strukturu pekmeza. Pektin možete kupiti i u trgovinama s mješovitom robom, samo slijedite upute na pakiranju.
Nemojte koristiti smeđi šećer niti umjetna sladila
Smeđi šećer ima puno intenzivniji okus od bijelog šećera i vrlo lako može nadvladati okus voća. Umjetna sladila se pak ne ponašaju kao običan šećer i ne stvaraju tako želatinastu strukturu.
Ne ulijevajte vrući pekmez u hladne staklenke
Odmah će doći do pucanja. Lagano zagrijte staklenke prije nego u njih počnete ulijevati pekmez.
Završni dodir
Prije nego pekmez spremite u vašu smoćnicu, još ga jednom zapecite u pećnici kako bi se pektin na vrhu staklenke stegnuo.
Isprobajte domaći pekmez od šljiva iz pećnice!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....