ISPROBANI RECEPTI ZA ZIMNICU

STARE KUHARICE KAŽU: Upravo je ovo najbolji način da se okusi ljetnih plodova sačuvaju za hladne dane!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Na spomen riječi zimnica mnogi će istog trena pomisliti na smočnicu punu šarolikih teglica napunjenih povrćem ili voćem. Zaliha je to fine i ukusne hrane, pogotovo u zimskim mjesecima, kada nam sve voće i povrće nije dostupno

Bez obzira na to što se sve više konzerviranog ukusnog povrća može naći u trgovinama tijekom cijele godine, priprema zimnice omiljeni je običaj u našim krajevima od davnina. Jedan od najčešćih načina pripreme upravo je ukiseljavanje u octu. Tradicionalno su to radile naše bake, a današnje generacije u nešto modernijim izvedbama i kombinacijama nastavljaju taj običaj. Konzervirajte kvalitetno zrelo povrće, ne ono prezrelo ili gnjilo.

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.Na slici je ukiseljena paprika.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Preporučljivo je plodove ne ubirati odmah poslije kiše, jer su neki podložni skupljanju vode te su samim time skloniji brzom kvarenju. Začini poput korijandera, kopra, ružmarina, češnjaka, papra u zrnu, gorušice, mljevenog čilija i pimenta dat će povrću finu aromu i poboljšati mu okus. Staklenke se obično pune još toplim sadržajem, a da biste ublažili prolijevanje ili u najgorem slučaju pucanje staklenki, ispod njih stavite vlažnu krpu. Najbolje ih je zatvoriti vakumskim zatvaračem, a ako to radite celofanom, rubove staklenke prebrišite octom.

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Pune staklenke neposredno poslije pripreme čuvajte na suhom, tamnom i po mogućnosti prozračnom mjestu. I svakako držite na oku nestrpljive - neka se najmanje tri tjedna suzdrže od kušanja zimnice. Kada je napokon otvore, treba je držati u hladnjaku.

STERILIZACIJA STAKLENKI

Dobro operite staklenke u vrućoj vodi s deterdžentom. Osušite ih čistom krpom. Upalite pećnicu na 100 Celzijevih stupnjeva. Na lim složite staklenke, stavite u pećnicu i ostavite ih barem 15 minuta unutra. Kad ih izvadite, bitno je da nema nikakve tekućine u njima i da su potpuno suhe.

Turšija

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ljutika u bijeloj kvasini

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.Na slici je ukiseljene ljutika.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Zelene mini rajčice u jabučnom octu

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ukiseljene mahune

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ukiseljena mrkva

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.Na slici je ukiseljene mrkva.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ukiseljeni mladi luk

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.Na slici je ukiseljeni mladi luk.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Ukiseljeni marinirani patlidžani

Zagreb, 190819.
Editorijal ukiseljeno povrce za magazin Dobra hrana.Na slici je ukiseljeni patlidan.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 21:09