KAD CHEFOVI KUHAJU

STARA GODINA KOD ŽMIRE I STIPE: Hrskava svinjetina s nezaobilaznim krumpir-polama!

 Tom Dubravec / Hanza Media
Neka dignu ruke oni koji ne obožavaju hrskavu zlatnu koricu na savršeno pripremljenoj svinjetini. Nema takvih? Slažemo se!

Robert Predrag Žmire i Stipe Šušnjara su nam pripremili svinjetinu na malo drugačiji način s nezaobilaznim policama krumpira koja je odlična za večeru koju možete pripremiti na Staru godinu.

Na trogirskom pazaru su nabavili nešto ljutike, začina, još pokoju zanimljivu mirodiju i bacili se na pripremu ove miljenice mnogih. Meso su nabavili u mesnici pokraj pazara u kojoj Žmire nabavlja svo svoje meso koje priprema, a ništa nije moglo proći ni bez domaće svinjske masti.

Svinjetinu možete napuniti i drugim začinskim biljem po želji. Sve je u polaganom pečenju, oboružajte se strpljenjem i gledajte kako vaša svinjska potrbušina polako postaje savršeno hrskava i zlatna. U nastavku je recept.

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: kupovina namirnica na trogirskom pazaru
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Svinjska rebarca u sezonskom bilju

1 svinjska rebarca
1 svežanj ljutike
1 svežanj divljeg luka
šaka mente
sol
papar
1 svježa paprika
5 češnjeva češnjaka
svinjska mast
1 kg krumpira

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: rolana svinjetina nadjevena ljutikom 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Priprema:

Svinjska rebarca dobro nasolite i popaprite. Ljutiku, divlji luk, mentu i češnjak sitno nasjeckajte. Svinjska rebarca okrenite na stranu bez kože i dodajte začinsko bilje. Zarolajte ih i premažite svinjskom masti s jedne i druge strane. Pecite 6 sati na 100 stupnjeva. Krumpir izrežite na četvrtine i ubacite ga u protvan s mesom 45 minuta prije nego je meso gotovo.

Trogir, 031216
Kuhari Robert Zmire i Stipe Susnjara pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak. Na fotografiji: rolana svinjetina nadjevena ljutikom 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

  • Imajte strpljenja i nemojte doći u iskušenje pojačati temperaturu prije vremena.
  • Umjesto mente možete koristiti ružmarin, kadulju, origano ili bilo koje drugo začinsko bilje.
  • Svinjska mast je nezaobilazna jer daje na hrskavosti tako da ju svakako nabavite za ovaj recept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 17:27