Vjerojatno jedino jelo koje uz grah mami osmjeh na lice čak i nakon trećeg dana uzastopnog uživanja u njemu. Izvrstan lijek za mamurluk i najjfinija poslastica novogodišnjeg ručka. Sarma. Iako je Bugari svojataju, polemike se često zaključuju činjenicom da je ipak iz Turske jer samo ime dolazi od riječi “sarmak”, što znači umotati.
Svaki od naroda koji je pripremaju dozvolio si je uvođenje nekih autentičnih posebnosti. Tako se, ako gledamo izvorni recept, sarma u Turskoj i Bugarskoj sprema s listovima svježeg bijelog kupusa, a ne ukiseljenog kako smo mi navikli. Isto tako Grci koriste listove vinove loze te ih zalijevaju umakom od limuna, a Ukrajinci umjesto riže koriste proso.
Danas imamo verzije i s listovima kelja, zamjenom mljevenog mesa sejtanom ili sojom. Za koju god verziju se odlučili, donosimo vam nekoliko recepata za koje mislimo da bi vam mogli zatrebati oko Nove godine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....