PROBAJ OVO

Sočan kolač s borovnicama i dodatkom od kokosa koji ovog ljeta ubacujem u baš svaki biskvit kolač

 Lidija Lončarić
"Iako zvuči prilično komplicirano, meni je za pripremu bilo dovoljno doslovno 20 minuta, i to onako, s pola snage"

Počela je sezona borovnica što za mene znači samo jedno, apsolutno prekomjerno uživanje u omiljenim slatkim bobicama. U obitelji, naime, imamo polje borovnica pa mi ljetni dani uglavnom prolaze uz obavezno otvaranje hladnjaka u potrazi za samo još jednom šakom bobica prije, poslije i tijekom svakog drugog obroka. Dio, naravno, završi i u slasticama, a kako sam se pita zasitila, a voćne biskvit kolače obožavam, posebice za vrijeme vrućih dana, ovotjedni "za pod zub" zalogaj upravo je brzinski, sočan biskvit kolač s borovnicama i limunom te hrskavim posipom od kokosa. Moram vam priznati, strašno sam ponosna na posip od kokosa koji je klasičnom biskvit kolaču dao malo drugačiju, zanimljiviju teksturu i mislim da slastice ovog ljeta više ne pečem bez tog hrskavog dodatka. Uz brašno, kokos, šećer i maslac, dodala sam i zobene pahuljice za dodatnu dozu hrskavosti, no u slučaju da se vama to čini previše zdravo za jedan slastan kolač, jednostavno ih preskočite.

image
Lidija Lončarić


Iako zvuči prilično komplicirano, meni je za pripremu bilo dovoljno doslovno 20 minuta, i to onako, s pola snage, ujutro prije prve šalice zelenog čaja. Napravila sam ga u formi kruha što mi je ostavilo prostora da ga kasnije dodatno zasladim i domaćim džemom od marelica, a dobra i logičnija ideja bit će i poslužiti ga uz popodnevnu ledenu kavu ili, trenutno ogroman hit na Instagramu, kavu s kuglicom sladoleda. U slučaju da ipak želite izbjeći šećernu bolest, kolač jednostavno poslužite takav kakav je, osvježavajuć, sočan i moćan.

Sočan biskvit kolač s borovnicama i hrskavim posipom od kokosa

Trebat će vam:

300 g borovnica
1 žlica brašna za borovnice
200 g šećera
100 g ulja
2 jaja
korica i sok jednog limuna
180 ml jogurta
280 g brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
50 g maslaca
10 g brašna za posip
20 g kokosa
20 g zobenih
30 g šećera

Priprema:

U posudu najprije ubacite mokre sastojke i sve dobro izmiksajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa ponovno miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Borovnice operite, osušite i pospite brašnom. Dobro protresite kako bi se bobice obložile brašnom. Mrvičastu smjesu napravite tako da u posudi pomiješate brašno, šećer, hladne kockice maslaca, kokos i zobene pahuljice. Nemojte mijesiti previše, tek prstima sjedinite sastojke dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Kalup za kolač obložite papirom za pečenje. Na dno stavite dio smjese, dodajte sloj borovnica pa dodajte ostatak smjese i pospite ostatkom borovnica. Kolač na vrhu pospite mrvičastom smjesom od kokosa i pecite na 180 stupnjeva oko sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2024 00:59