Nova čokoladna kreacija koja bi vas mogla osvježiti u nadolazećim toplijim danima-sladoled od bijele čokolade s ružmarinom i maslinovim uljem. Nevena Buljan, autorica bloga Ebba´s cuisine nakon naranči u pikantnom sirupu, čokoladnih keksića i nezaboravnih pralina odlučila se na nešto drugačije. Tamnu čokoladu zamijenila je bijelom i nastala je ova ledena priča. Kako je pripremiti u vlastitom domu pročitajte u nastavku:
Za 4 osobe trebat će vam:
500 ml slatkog vrhnja
2 žumanjka
1 grančica dugačka 5 cm, svježeg ružmarina
1 žličica svježe nešpricane korice od limuna
250 g bijele čokolade
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja npr. bjelica
šareni papar, iz mlinca, za posluživanje
A sad priprema:
250 g slatkog vrhnja zakuhajte sa koricom limuna i grančicom ružmarina. Kada provrije, maknite sa vatre, pa pustite 5 minuta. Procijedite, pa ponovno zakuhajte vrhnje. Maknite ga sa vatre pa pažljivo prelijte preko žumanjaka i miješajte da se sve sjedini, pazeći da žumanjci ne koaguliraju. Dodajte bijelu čokoladu koju ste prethodno natrgali na komadiće dok se u potpunosti ne otopi. Na kraju dodajte maslinovo ulje, ponovno promiješajte i stavite sa strane da se krema malo ohladi. 250 g preostalog slatkog vrhnja umutite u šlag pa pažljivo špatulom miješajte sa kremom od bijele čokolade dok se obje smjese lijepo ne sjedine. Spremite sladoled u zamrzivač na nekoliko sati.
Za lisnate krekere od heljde trebat će vam:
50 g brašna od heljde
60 g crnog brašna
½ žličice soli
80ml hladne vode
110 g hladnog maslaca
+ 50 g smeđeg šećera
Kako ih napraviti?
Brašno od heljde, crno brašno i sol pomiješajte pa dodajte hladnu vodu i umijesite mekano tijesto. Kuglu tijesta razvucite u obliku otvorenog pisma. Kocku hladnog maslaca malo razvaljajte da bude tanja, pa ju položite na sredinu tijesta. Sve 4 stranice razvučenog tijesta preklopite preko maslaca da bude potpuno pokriveno tijestom. Pobrašnite tijesto pa ga razvucite valjkom u pravokutnik cca 20X10 cm. 1/3 tijesta preklopite preko polovine tijesta, pa to isto napravite sa doljnjom stranicom tijesta. Ponovno razvucite valjkom tijesto u pravokutnik i ponovite preklapanje. Tijesto spremite u zamrzivač na 15 minuta, pa ponovite sve još 3 puta, svaki put sa razmakom od 15 minuta spremanja tijesta u zamrzivač. Gotovo lisnato tijesto razvucite na 2 mm debljine te posipajte smeđim šećerom. Možete ga izrezati na pravokutnike ili krugove. Pecite oko 10-15 minuta na 200C dok se šećer blago ne karamelizira na površini.
Posluživanje: kuglice sladoleda poslužite u čašama, sa lisnatim krekerima od heljde, pokapajte sa malo maslinova ulja i šarenog papra. Po želji dodajte i svježe jagode!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....