Mali restoran i piterija Pedro Pite na zagrebačkom Vrbiku postoji već pune 22 godine, objasnilo nam je ljubazno osoblje kada smo se ovog ponedjeljka tamo zaputili po doručak. Za ovo smo mjesto, naime, dobili već nekoliko preporuka, a sada smo napokon, željni fine domaće pite, te preporuke odlučili poslušati. Oko 10 sati ujutro, kada smo u Pedro Pite svratili, većina pita bila je dostupna i bile su još tople pa smo, pomalo neodlučni, odlučili kupiti od svake po komad i tome dodali još i baklavu s makom.
U ponudi su toga dana imali pitu sa sirom, sa sirom i špinatom, s mesom i s višnjama, a na meniju smo uočili još i pitu s tikvicama, pitu s krumpirom, s jabukama i pizza pitu. Porcije su korektne, točnije, u jednoj dobijete četiri spojena prstića, što je dovoljno da zasiti jednu gladnu osobu. Cijene se kreću od 9,50 do 12 eura za kilogram pite, točnije od 2,70 do 3,12 eura za porciju. Pakiraju ih u foliju, a baklavu u plastičnu posudicu. Cijena baklave je 2,70 eura, a osim one s makom, u ponudi je još i baklava s bademima.
U našoj je ekipi kušača najviše pohvala dobila pita s mesom, koja je bila lijepo sočna, s poštenom količinom mesa i taman dovoljnom količinom luka da se osjeti, ali ne i da vas kasnije prati kroz dan. Pita nije bila premasna i nakon nje nismo osjećali nikakvu težinu, što nam se također svidjelo. Iako je mesna bila favorit svih koji su je isprobali, i pite sa sirom i sa sirom i špinatom bile su vrlo dobre. Sir je bio ukusan, dovoljan slan i blago kiselkast, špinata je bilo dovoljno i pite su općenito bile slasne i nimalo suhe.
Kod pite s višnjama svidjelo nam se što je zbilja bogato punjena, a nije preslatka, a isto smo primijetili i kod baklave. U svakom slučaju, ako volite mak, ovu baklavu (u koju dodaju i grožđice) svakako morate isprobati.
Za cijenu od 14,70 eura najelo se četvero ljudi, s time da smo na jogurt ovog puta u potpunosti zaboravili. No, to samo znači da ćemo se u Pedro Pite morati vratiti što prije, i to nam nimalo ne smeta.
Na kraju, dobro je dodati i kako u Pedro Pite nude i gablece. Kako nam je reklo ljubazno osoblje, prije su u ponudi bile samo pite i ljudi ih posljednje 22 godine znaju upravo po tome, no otkad su uveli gablec, gosti se sve češće vraćaju i na jela kao što su grah varivo s domaćom kobasicom (s domaćim kruhom!), mesna jela kao što je sporo pečeno carsko ili popularne mesne okruglice s pire krumpirom i različite juhe. Cijene gableca kreću se od 8 do 10 eura.
Pedro Pite nalaze se na adresi Vrbik IV 3.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....