Tako dobro

Skradinska Cantinetta otvara vrata ovog vikenda, imamo tri sjajna recepta chefa Računice

 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Poznati skradinski restoran otvara sezonu, pa ćemo ponovno moći uživati u njihovim jedinstvenim jelima

U srcu Skradina, gradića okruženog jedinstvenim vizurama brda, rijeke Krke, Prokljanskog jezera i mora, restoran Cantinetta za ovaj vikend, subotu 1. ožujka, najavljuje otvorenje nove sezone. Ovaj gastronomski biser - što mogu potvrditi svi koji su ga nekad posjetili, skriven iza visokog zida nasuprot središnjem parku, poziva goste da u lijepo uređenom dvorištu otkriju bogatstvo dalmatinskih tradicijskih jela, predvođenih šefom kuhinje Tomom Računicom.

image

Tomo Računica

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Inače, Cantinetta je nasljednica nekadašnje Konobe Ana, koju je vodila majka šefa Računice. No, godinama već njezin sin ovdje, poštujući tradiciju, ali prateći scenu, moderne pristupe i uvodeći inovacije, gradi svoju priču. I malo je onih koji za to nisu čuli. Specijaliteti restorana temelje se na autohtonim receptima i svježim namirnicama iz okolice, posebno ribi i morskim plodovima iz Prokljanskog jezera.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ovo jedinstveno jezero, s troslojnom strukturom vode (slatka, bočata i slana), daje ribi izrazit okus, što Cantinetta iskorištava u jelima poput prženih čokalica - malih ribica sličnih inćunima - ili skradinskog rižota, legendarnog jela koje se priprema cijeli dan. Teleće meso iz umaka mora biti posve raspadnuto, a rižot se nekada služio samo u svečanim prilikama, što ga čini posebnim užitkom na jelovniku.

Recept: JUHA OD CIPLA U DUPLO

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Na izboru dominiraju i delicije poput sipe na crno, lešene orade ili brancina s gradela, te starinske juhe od ciplja koja se nekada služila radnicima za obnovu snage. Mesni ljubitelji će cijeniti pašticadu, dok će ljubitelje dobrih slastica osvojiti skradinska torta, zaštitni znak ovog kraja. Svaka jela prate lokalna vina, a sastojci dolaze iz dnevnih ulova i suradnje s regionalnim proizvođačima.

Recept: LEŠO SIPA SA ŠPAROGOM

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Chef Tome Računica, kojeg smo ugostili u jednom od brojeva magazina Dobra hrana u razgovoru o morskom životu jezera i jelima od namirnica iz triju voda šibenskog zaleđa, ističe kako Cantinetta uspješno spaja povijesne recepte s modernim pristupom, što nam je i pokazao, pa cijelu priču i recepte koje nam je tada otkrio, možete pročitati ovdje.

Recept: BIŽOTI NA LEŠO

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

S obzirom na popularnost restorana, posebno u turističkoj sezoni, preporučujemo da, planirate li posjetiti Cantinettu, na vrijeme napravite rezervaciju na broj +385 91 1506 434.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. veljača 2025 10:22