
U srcu Skradina, gradića okruženog jedinstvenim vizurama brda, rijeke Krke, Prokljanskog jezera i mora, restoran Cantinetta za ovaj vikend, subotu 1. ožujka, najavljuje otvorenje nove sezone. Ovaj gastronomski biser - što mogu potvrditi svi koji su ga nekad posjetili, skriven iza visokog zida nasuprot središnjem parku, poziva goste da u lijepo uređenom dvorištu otkriju bogatstvo dalmatinskih tradicijskih jela, predvođenih šefom kuhinje Tomom Računicom.
Inače, Cantinetta je nasljednica nekadašnje Konobe Ana, koju je vodila majka šefa Računice. No, godinama već njezin sin ovdje, poštujući tradiciju, ali prateći scenu, moderne pristupe i uvodeći inovacije, gradi svoju priču. I malo je onih koji za to nisu čuli. Specijaliteti restorana temelje se na autohtonim receptima i svježim namirnicama iz okolice, posebno ribi i morskim plodovima iz Prokljanskog jezera.
Ovo jedinstveno jezero, s troslojnom strukturom vode (slatka, bočata i slana), daje ribi izrazit okus, što Cantinetta iskorištava u jelima poput prženih čokalica - malih ribica sličnih inćunima - ili skradinskog rižota, legendarnog jela koje se priprema cijeli dan. Teleće meso iz umaka mora biti posve raspadnuto, a rižot se nekada služio samo u svečanim prilikama, što ga čini posebnim užitkom na jelovniku.
Recept: JUHA OD CIPLA U DUPLO
Na izboru dominiraju i delicije poput sipe na crno, lešene orade ili brancina s gradela, te starinske juhe od ciplja koja se nekada služila radnicima za obnovu snage. Mesni ljubitelji će cijeniti pašticadu, dok će ljubitelje dobrih slastica osvojiti skradinska torta, zaštitni znak ovog kraja. Svaka jela prate lokalna vina, a sastojci dolaze iz dnevnih ulova i suradnje s regionalnim proizvođačima.
Recept: LEŠO SIPA SA ŠPAROGOM
Chef Tome Računica, kojeg smo ugostili u jednom od brojeva magazina Dobra hrana u razgovoru o morskom životu jezera i jelima od namirnica iz triju voda šibenskog zaleđa, ističe kako Cantinetta uspješno spaja povijesne recepte s modernim pristupom, što nam je i pokazao, pa cijelu priču i recepte koje nam je tada otkrio, možete pročitati ovdje.
Recept: BIŽOTI NA LEŠO
S obzirom na popularnost restorana, posebno u turističkoj sezoni, preporučujemo da, planirate li posjetiti Cantinettu, na vrijeme napravite rezervaciju na broj +385 91 1506 434.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....