TIPS&TRICKS

SAVJETI ZA POČETNIKE: Četiri vrste tijesta i trikovi kako da vam uvijek ispadne savršeno!

Kako do savršenog tijesta?

Priprema domaćeg tijesta za kolače i tartove se uvijek čini kao spor proces. Ali to je upravo ono što je zabavno! Donosimo vam trikove kako da vam svako tijesto uvijek ispadne baš savršeno!

Prhko tijesto:

  • Odmaranje tijesta je ključno! Nikada nemojte valjati valjkom svježe napravljeno prhko tijesto jer će se skupiti pri prečenju. Idealno bi bilo kada biste ga mogli ostaviti u hladnjaku tijekom noći ili barem na par sati.
  • Nikada nemojte previše rukama izraditi tijesto jer će postati zbijeno i mrvičasto.
  • Uvijek valjajte tijesto od sebe na lagano pobrašnjenoj podlozi.
  • Možete zamijesiti veću količinu tijesta, ono što vam treba možete iskoristiti, a ostatak zamrznuti budući da ovo tijesto dobro podnosi hladnoću.

Lisnato tijesto:

  • Radite ga u hladnom prostoru kako biste izbjegli topljenje maslaca.
  • Nemojte tijesto previše izraditi jer će postati preelastično i neće se dati razvaljati.
  • Pustite da se tijesto odmori u hladnjaku najmanje 60 minuta prije nego ga krenete valjati.
  • Pratite koliko puta ste preklopili tijesto tako da prstom napravite malu udubinu u na vrhu tijesta.
  • Pecite ga na visokim temperaturama (barem 200°C) kako bi se tijesto što bolje diglo.

Tijesto za štrudle:

Choux tijesto:

Bacamo se na pečenje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 21:00