Priprema domaćeg tijesta za kolače i tartove se uvijek čini kao spor proces. Ali to je upravo ono što je zabavno! Donosimo vam trikove kako da vam svako tijesto uvijek ispadne baš savršeno!
Prhko tijesto:
- Odmaranje tijesta je ključno! Nikada nemojte valjati valjkom svježe napravljeno prhko tijesto jer će se skupiti pri prečenju. Idealno bi bilo kada biste ga mogli ostaviti u hladnjaku tijekom noći ili barem na par sati.
- Nikada nemojte previše rukama izraditi tijesto jer će postati zbijeno i mrvičasto.
- Uvijek valjajte tijesto od sebe na lagano pobrašnjenoj podlozi.
- Možete zamijesiti veću količinu tijesta, ono što vam treba možete iskoristiti, a ostatak zamrznuti budući da ovo tijesto dobro podnosi hladnoću.
Lisnato tijesto:
- Radite ga u hladnom prostoru kako biste izbjegli topljenje maslaca.
- Nemojte tijesto previše izraditi jer će postati preelastično i neće se dati razvaljati.
- Pustite da se tijesto odmori u hladnjaku najmanje 60 minuta prije nego ga krenete valjati.
- Pratite koliko puta ste preklopili tijesto tako da prstom napravite malu udubinu u na vrhu tijesta.
- Pecite ga na visokim temperaturama (barem 200°C) kako bi se tijesto što bolje diglo.
Tijesto za štrudle:
- Glavna ideja kod ovog tijesta je da bude elastično. Zato ga ostavite da odmara preko noći kako bi dovoljno očvrsnulo.
- Nakon što se tijesto dovoljno odmaralo, razvaljajte ga valjkom, a nakon toga počnite koristiti svoje ruke dok vam tijesto ne postane jako tanko.
Choux tijesto:
- Dobro iskuhajte brašno iz tijesta. Potrebne su dobre 3 minute na srednjoj do jakoj vatri uz konstantno miješanje.
- Jaja umješajte polagano, jedno po jedno.
- Uvijek provjerite konzistenciju tijesta nakon što dadate jaja jer ona može varirati ovisno o tome koliko su jaja apsorbirala brašno.
- Nikada ne otvarajte pećnicu dok se tijesto u njoj peče.
Bacamo se na pečenje!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....