The World´s 50 Best Restaurants je najprestižniji izbor restorana na svijetu. Nešto kao sveti gral u gastronomiji. Valencija je bila domaćin nakon Londona, Antwerpena i Singapura, kojima su prethodili Bilbao, Melbourne i New York. Svečana dodjela nagrada održala se u Museu de les Ciències Príncipe Felipe.
Najbolji restoran na svijetu proglašen je Central iz Lime, zajednički projekt Virgilia Martineza, Elene Martnez i Pie Leon. Do posljednjeg trenutka bilo je potpuno neizvjesno tko e biti najbolji na svijetu pa su na pozornicu prozvani tim Disfrutara i Central koji je naposljetku i odnio pobjedu.
"Mi smo s dečkima iz Disfrutara toliko bliski, poput braće, idemo zajedno na ručkove, evo prije dodjele smo otišli na jednu dobru paellu. Oni imaju fantastične tehnike! U mnogočemu su mi uzor, ali ipak moram neskromno priznati da mi je drago da smo ipak mi na ovom mjestu!" izjavio je Virgilio Martinez nakon dodjele.
Ana Roš i ovo godine je bolje plasirana nego lani i zauzela je 32. mjesto., Mugaritz je pao pak s prošlogodišnjeg 21. mjesta na 31. što je pomalo iznenađujuće slab plasman ali je dobio snažne ovacije iz publike u znak podrške.
Popričali smo s brojnim uzvanicima koji dijele naše mišljenje kako je ovogodišnja nagrada nadmašila lanjsku po svim parametrima organizacije. Iako je prošlogodišnji prijem bio vrlo zanimljiv uz prezentaciju najboljih proizvođača pršuta, kavijara, sakea i rumova, Španjolci su definitivno zasjenili prethodnu dodjelu nagrada održanu u Londonu. Poziv za svečanu dodjelu nije bio prepoznatljivi signal kao u kazalištu već pravi koncert glasnih i rasplesanih trubača koji su proveli mnoštvo do dvorane. Najbolji chefovi na svijetu, medijski predstavnici i ostali gosti na tren su nalikovali velikoj svatovskoj povorci koja se pretvarala u rasplesanu gomilu koja jedva čeka doznati tko su najbolji restorani na svijetu.
Popričali smo s nekolicinom chefova koji su nam otkrili kako im je važno biti na listi, ne samo zbog renomea već zbog reputacije u gastronomskim krugovima kako bi dobili kvalitetnu radnu snagu. Trenutno primjerice, jedan švicarski restoran nije odveć razvikan i zbog rigorozne švicarske birokracije teško privlači kvalitetnu radnu snagu. Nekolicina chefova smatra kako će im uvrštavanje na ovu prestižnu listu pomoći da budu vidljiviji ne zbog količine novih gostiju, već zbog privlačenja novih radnika.
"Možda zvuči bahato, ali mi smo dobro popunjen restoran, naravno, uvijek možemo biti bolji, ali danas nam je užasno velik problem radna snaga. Ako želimo podizati ljestvicu, moramo imati kvalitetne radnke, čini mi se da takvoj klasi radnika nismo dovoljno vidljivi!" ispričao nam je Marcel Skiba, head chef švicarskog restorana Schloss Schauenstein i desna ruka velikog Andreasa Caminade. "Očekujem da smo rangirani negdje između 40. i 50. mjesta! otkrio nam je Marcel prije dodjele nagrada, a nisu skrivali oduševljenje kad su proglašeni 26.
Nagradu za održivost pod nazivom Flor de Cana sustainable restaurant award, predao je Mauro Colagreco, dobio je restoran Fyn iz Cape towna.
Nagradu "One to watch", za perspektivnu nadu gastronomije dobio je restoran Tatiana by Kwame Onwuachi
Restorani od 50. do 1. mjesta
50. - The Chairman, Hong kong
49. - Rosetta, Mexico City
48. - La Grenouillere, Francuska
47. - Mayta, Lima
46. - Orfali Bros Bistro, Dubai
45. - Norberhart & Schmuzig, Berlin
44. - Le Bernardin, New York
43. - Leo, Bogota (intervju s cheficom Leonor Espinosom radili smo u Esplanadi i možete ga pročitati ovdje)
42. - Piazza Duomo, Alba
41. Le Calandre, Rubano
Najbolja pastry chefica na svijetu je Pia Salazar, Nuema, Quito
40. -Tim Raue, Berlin
39. - The Jane, Antwerp
38. - The Clove club, London
37. - Sezanne, Tokyo
36. - Plenitude, Paris
Najbolji sommenier na svijetu je Miguel Angel Milan iz restorana Diverxo iz Madrida
35. - Ikoyi, London
34. - Uliassi, Senigallia
33. - El Chato, Bogota
32. - Hiša Franko, Kobarid
31. Mugaritz, San Sebastian
Najbolja chefica na svijetu je Elena Reygadas.
30. Frantzen, Stockholm
29. Borago, Santiago
28. Kjolle, Lima
27. Florilege, Tokio
26. Schloss Schauenstein, Švicarska
Champions of change - nagrade za heroje ugostiteljstva koji čine promjenu - Nora Fitzgerald Belahcen koja vodi organizaciju Amal u Marakešu, Othón Nolasco i Damián Diaz iz Los Angelesa
25.Belcanto, Lisbon
24. Septime, Pariz
23. KOL, London
22. Elkano, Getaria
21. Den, Tokio
Icon award dodijelio je Massimo Bottura, a dobio je Andoni Luis Aduriz iz Mugaritza
20. Quice Dacosta, Denia
19. Don Julio, Buenos Aires
18. Steirereck, Beč
17. Gaggan Anand, Bangkok
16. Reale, Castel di Sangro
Art of hospitality award za najbolji seris na svijetu dobio je Alchemist iz Kopenhagena - naš intervju s glavnim chefom možete pročitati ovdje.
15. Le Deu, Bangkok
14. Odete, najbolji restoran Azije, a njihov chef Julien Royer osvojio je i nagradu Chef‘s Choice Award
13. Pujol, Mexico City
12. Casa do porco
11. Tresind Studio, Dubai - najbolji restoran srednjeg Istoka i Afrike
10. Table by Bruno Verjus, Najbolji plasman najnovijeg restorana koji je ušao na listu
9. Quintonil, Mexico City
8. Atomix, New York, Najveći skok na top listi
7. Lido 84, Gardone riviera
6. Maido, Lima
Best of the best- El Bulli, Fat Duck, French Laundry, Noma, El celler de can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Mirazur, a na pozornicu su se popeli predstavnici restorana Geranium koji je upravo uvršten u ovaj tim
5. Alchemist, Kopenhagen
4. Asador Etxebarri
3. Diverxo, Madrid
2. Disfrutar, Barcelona, najbolji europski restoran
1. Central, Lima ujedno i najbolji restoran Južne Amerike
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....