ČOKOLADNI HIT

Recept za ovu čokoladnu tortu jedan je od najpopularnijih na društvenim mrežama New York Timesa

 @nytimes Instagram/@helen_goh_bakes Instagram/
Priprema se u jednoj zdjeli, a poslužiti je možete uz klasičnu kremu od čokolade ili pak onu od mascarpone sira, kave i cimeta

The New York Times

Sočna čokoladna torta još uvijek je jedan od najpopularnijih recepata na društvenim mrežama The New York Timesa. Prozvali su je apsolutnim hitom, a to su pripisali činjenici da se priprema u jednoj posudi i donosi nevjerojatno dobre okuse. Recept potpisuje dvojac Yotam Ottolenghi i Helen Goh, inače autore popularne kuharice "Sweet" koja je prvi put predstavljena u slastičarnici Helen Goh "Mortar & Pestle" u australskom Melbourneu.

Kada je jednom prilikom Goh opisivala ovu tortu, nadjenula joj je naziv najbolje čokoladne torte na svijetu i instantno joj osigurala slavu. Danas se ova čokoladna poslastica može pronaći u Ottolenghijevoj slastičarnici u Londonu pod nazivom "Čokoladna torta za doma", a iako je stvorena da u njoj može uživati četvero ljudi, vjerujemo kako bi s tanjura nestala i na kakvoj romantičnoj ili prijateljskoj večeri za dvoje.

Tortu možete poslužiti kao biskvit posipan šećerom u prahu, premazan jednostavnom čokoladnom kremom ili pak kremom od mascarpone sira, kave i cimeta. U nastavku donosimo recept, a potražiti ga možete i u kuharici "Sweet" ili na portalu The New York Timesa.

Trebat će vam:

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 200 g tamne čokolade
  • 1,5 žličica kave u granulama pomiješane s 350 ml vruće vode
  • 250 g šećera
  • 2 jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 240 g brašna
  • 30 g kakaa u prahu
  • Prstohvat soli

Za čokoladni ganache će vam trebati:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećernog sirupa (otopite šećer, krišku limuna i vodu dok ne dobijete sirup)
  • 1 žlica maslaca

Za espresso kremu s cimetom:

  • 375 ml slatkog vrhnja
  • 190 g mascarpone sira
  • 1 mahuna vanilije
  • 2,5 žličice sitno mljevene kave
  • ¾ žličice cimeta
  • 2, 5 žlice šećera u prahu

Postupak pripreme:

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Maslacem premažite okrugli kalup (23 cm) i obložite ga papirom za pečenje. Biskvit napravite tako da najprije pomiješate maslac, čokoladu i vruću kavu, pustite da se otopi i dobro sjedinite sve sastojke. Dodajte šećer i miksajte pa dodajte jaja, ekstrakt vanilije i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte prosijano brašno i prstohvat soli pa još jednom sve dobro promiješajte. Trebali biste dobiti tekuću smjesu za biskvit. Prebacite je u kalup za pečenje i pecite oko sat vremena. Provjerite je li kolač pečen tako da čačkalicu zabodete u sredinu, ako izađe čista, kolač je gotov. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se hladi oko 20 minuta. Zatim ga izvadite iz kalupa.

Za čokoladni ganache čokoladu najprije razlomite na manje komadiće ili ubacite u blender i pustite da on odradi posao umjesto vas. Slatko vrhnje i šećerni sirup zagrijte u posudi na laganoj vatri. Maknite s vatre taman prije nego zavrije. Miješajte ili miksajte dok ne dobijete glatku kremu i na kraju dodajte maslac. Kremu stavite u hladnjak kako bi se stisla.

Za kremu od mascarpone sira sve sastojke jednostavno ubacite u zdjelu, miksajte oko dvije minute dok ne dobijete željenu konzistenciju i ohladite. Na kraju, tortu prebacite na tanjur za posluživanje, premažite je kremom po želji i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 01:41